Terug

Volg Hart van Nederland

Ophef over boer Dolf bij talkshow Renze: 'Wat een ongeleid projectiel'

Ophef over boer Dolf bij talkshow Renze: 'Wat een ongeleid projectiel'

Politiek

28 juli 2022, 14:59

Blokkades op de snelweg, hooibalen en autobanden die branden in de berm en dreigementen naar de aannemers die het moeten opruimen. Woensdag waren er opnieuw boerenprotesten door het hele land. Boer Dolf Heikoop schoof bij televisieprogramma Renze aan om het erover te hebben, maar zijn mening werd op sociale media niet gewaardeerd.

Het gesprek ging met name over het gevaar van de boerenacties, maar Heikoop leek daar geen boodschap aan te hebben. "Boer Dolf Heikoop gooit de glazen van de boerengemeenschap bij Renze volledig aan diggelen", reageert een Twittergebruiker op Heikoop's uitspraken in de talkshow. "Weg goodwill. Wat een dom en ongeleid projectiel is dat. Totaal niet voor rede vatbaar."

Dreigementen

Tegenover Heikoop zaten burgemeester van Oldebroek, Tanja Haseloop-Amsing, en Frederik Zevenbergen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. "Ik ben verder dan kwaad", zei Zevenbergen meteen over de dreigementen die werden verstuurd naar bedrijven die het puin van de boeren opruimden. Zij werden gefilmd en hun gegevens werden op Telegram gedeeld. "Als je dat doet bij mensen die de weg leegmaken, die zorgen voor veiligheid. Daar heb je gewoon vanaf te blijven."

Hoewel Heikoop zei dit af te keuren, had hij ook begrip. "Er is misschien een grens die overschreden wordt. Maar dat er nog actiegevoerd wordt is logisch, er is nog niks opgelost", zei hij. Op Twitter kan hij op weinig steun rekenen. "Prima, boer Dolf, jij verpest het laatste beetje begrip." En: "Kan die Dolf aub van de tv gehaald worden? Deze man is toch geen weergave van onze agrarische sectoren?"

Ongelukken gebeuren altijd

Hoewel Zevenbergen en Haseloop-Amsing begrip hebben voor de boeren, benadrukken ze het gevaar van de acties. Woensdag reed een auto op de snelweg tegen een hooibaal en Zevenbergen vertelt dat in zijn provincie een auto een losgebroken vlag op de vooruit kreeg. "Het is niet zo dat er geen ongelukken gebeuren als er geen mesthopen liggen", is Heikoop's verweer. "Je ziet dat wel aankomen toch?" Renze is even stil van zijn reactie. "Wat zeg je nou?"

"Stel dat ik jou neersla? En dan zeg ik 'er is wel vaker geweld', vind je dat dan een goed argument om jou neer te slaan?" Online zijn mensen het met Renze eens. "Als het aan boer Dolf Heikoop ligt kunnen we van alles op de snelweg flikkeren en in brand steken want het is de automobilist die alles maar moet zien en daar tijdig op moet reageren.... mafklapper", twittert iemand. "Doet Dolf nou aan victimblaming?" zegt een ander.

Voor de kerst

De boer blijft erbij dat de acties gegrond zijn, omdat er nog altijd geen oplossing is. "Het is ook onverantwoordelijk om zo met mensen om te gaan", zegt hij. "Deze reactie lok je uit. Met zo’n vergaand beleid. Dit doe je gewoon uit wanhoopsdaad." Burgemeester Haseloop-Amsing legt uit dat boeren geduld moeten hebben. "Drie weken geleden gingen de boeren naar Stroe", zegt ze. "Toen hebben we afgesproken dat we voor de kerst met een conceptplan komen. [...] Je kunt niet verwachten dat we nu al met een goed verhaal komen."

Ook daar zijn mensen het mee eens. "Die Dolf Heikoop wil met 20.000 man bepalen hoe het moet gaan. Renze meldt dat de boeren AL LANG GEHOORD zijn. Zo is dat. Nu ophouden en even september afwachten."

 Lees alles over wat er door het hele land gebeurt in onze liveblog.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.