Terug

Volg Hart van Nederland

Nog steeds snelwegen gebarricadeerd: auto botst op hooibaal en asbest gevonden

Nog steeds snelwegen gebarricadeerd: auto botst op hooibaal en asbest gevonden

Politiek

27 juli 2022, 12:28

Meerdere snelwegen en op- en afritten waren woensdagmiddag niet begaanbaar vanwege de boerenprotesten woensdagochtend. Rijkswaterstaat, vier veiligheidsregio's en de politie doen ondertussen een dringende oproep aan de boeren om te stoppen met onveilige acties.

Volgens de website van Rijkswaterstaat waren er rond 12:00 uur nog blokkades op de A1, A6, A28, A30, A32, A35, A37 en A50. Rijkswaterstaat werkte hard om de wegen weer vrij te maken. Vanochtend meldden zij al dat dit nog uren zal gaan duren. Rijkswaterstaat meldt dat ze verwachten dat de A50 rond 16:00 uur weer vrij is.

  • A1 in beide richtingen bij Voorst

  • N303 in beide richtingen bij Voorthuizen

  • A1 richting Apeldoorn, afrit Kootwijk (18)

Asbest gevonden

Op diverse locaties zorgen de blokkades voor meerdere problemen. Op de A32 bij Meppel-Noord is een auto op een hooibaal gereden. Er raakte niemand gewond.

Op een aantal plekken is er asbest gevonden tussen het materiaal dat op de snelwegen is gegooid en in brand is gestoken. Het is niet bekend om hoeveel het gaat en op welke plekken. Wel is duidelijk dat het om meerdere locaties gaat. De opruimwerkzaamheden zullen op die plekken langer duren, omdat er een gespecialiseerd team ter plaatse moet komen.

Levensgevaarlijke situaties

Vier veiligheidsregio's in het oosten van het land, Rijkswaterstaat en de politie Oost-Nederland doen ondertussen een oproep aan de protesterende boeren om te stoppen met onveilige acties. De politie onderzoekt wie woensdagochtend strobalen, afval en asbesthoudend materiaal heeft aangestoken op snelwegen.

"Met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest zijn onveilige situaties gecreëerd door een aantal boeren", aldus de instanties in een gezamenlijk statement woensdag. "Acties zoals vannacht kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken." Brand is een groot risico nu het al wekenlang erg droog is en kan vergaande gevolgen hebben, aldus de hulpverleners.

Gesprek met Remkes

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hoopt ondertussen dat de boeren de komende dagen alsnog zullen besluiten in gesprek te gaan met bemiddelaar Johan Remkes. De uitnodigingen zijn verstuurd. De boerenorganisaties hebben nog niet gereageerd en hebben ook nog geen besluit genomen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.