Terug

Volg Hart van Nederland

Noodverordening in Nijmegen uit vrees voor boerenprotesten tijdens Vierdaagse

Politiek

15 juli 2022, 20:57

Burgmeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft vrijdag een noodverordening afgekondigd voor het centrum van de stad. Op die manier wil hij boerenprotesten tegenhouden tijdens de festiviteiten rond de Vierdaagse, die dinsdag weer van start gaat.

De noodverordening is vrijdagavond om 20.00 uur ingegaan en loopt tot 23 juli 12.00 uur. Zaterdag beginnen de drukbezochte Vierdaagsefeesten in de binnenstad van Nijmegen. Vanaf dinsdag gaat de 104de editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start. Als het weer het ten minste toelaat, er worden namelijk temperaturen van tegen de 40 graden voorspeld.

Burgemeesters kunnen een noodverordening afkondigen om zo te verbieden dat bepaalde personen of organisaties in een bepaald gebied mogen komen. Farmers Defence Force (FDF) heeft aangekondigd volgende week vrijdag met zo'n 500 trekkers zo dicht mogelijk bij de finish van de Vierdaagse te gaan demonstreren.

Finish wordt verboden terrein

De gemeente heeft aan de boerenactiegroep laten weten dat een stikstofprotest met zoveel trekkers fysiek onmogelijk is in de buurt van de finish. "De vrijdag van de intocht is het drukste moment van het jaar", legt een woordvoerder uit. Het laatste stukje naar de finish zijn volgens hem op die dag "de drukste plaats in Nijmegen".

Om te voorkomen dat er toch actievoerders op trekkers bij de finish proberen te komen geldt vanaf donderdag 21 juli 18.00 uur een noodverordening voor de hele stad Nijmegen. Die maatregel duurt tot zeker vrijdag 22 juli 23.59 uur. Een woordvoerder van FDF laat weten dat de actiegroep zich nog aan het beraden is over de geplande demonstraties.

'Noodverordening moeilijk besluit'

Burgemeester Bruls zegt dat de beslissing om een noodverordening af te kondigen hem zwaar is gevallen. "De Vierdaagsemarsen en Vierdaagsefeesten staan bij uitstek voor openheid, samenzijn en verbroedering. Om dan zo'n zwaar bestuurlijk middel te moeten inzetten [...] Ik vertrouw erop dat iedereen de redelijkheid hiervan inziet."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.