Terug

Volg Hart van Nederland

Marsleider Nijmeegse Vierdaagse maakt borst nat voor bloedhitte: 'We zijn super alert'

Marsleider Nijmeegse Vierdaagse maakt borst nat voor bloedhitte: 'We zijn super alert'

Weerbericht

14 juli 2022, 21:46

De spanning bij de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse stijgt naar een kookpunt. Voor volgende week dinsdag, op de eerste dag van het loopfestijn, wordt namelijk extreme hitte voorspelt. De temperatuur kan mogelijk oplopen richting de 40 graden.

De grote vraag is dan ook: is het dan nog wel verantwoord om tientallen kilometers te wandelen, soms op lange stukken zonder beschutting? Marsleider Henny Sackers kan op die vraag nu nog geen antwoord geven, zegt hij donderdag tegen Hart van Nederland. Hij probeert het hoofd koel te houden in deze hectische dagen in aanloop naar het evenement.

'Draaiboeken liggen klaar'

Weerdiensten maken gebruik van verschillende modellen, waardoor de voorspellingen nogal uiteenlopen. Zo voorspelt Weer.nl voor dinsdag temperaturen tot 38 graden, maar andere bureaus verwachten zelfs dat het kwik die dag tot boven de 40 graden kan stijgen. Dat maakt het voor de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse lastig om op de zaken vooruit te lopen.

Sackers begrijpt dat veel wandelaars slecht slapen van de berichten over de verwachte bloedhitte, maar zolang de meest relevante informatie nog niet binnen is, heeft speculeren volgens hem geen zin. "Of ik mij zorgen maak? Nee, op dit moment niet. Er liggen verschillende draaiboeken klaar. We zijn super alert, zeker niet naïef", bezweert de marsleider.

Beslissing 48 uur van tevoren

De organisatie beslist zondag rond 13.00 uur of het nodig is om op de eerste wandeldag extra maatregelen te nemen. Het bestuur krijgt dan van de eigen meteorologische dienst de meest actuele weersverwachting te horen voor het parcours door de Betuwe, dat dinsdag wordt afgelegd door ruim 42.000 deelnemers.

"Je kunt pas 48 uur van tevoren precies voorspellen wat het gaat worden", legt Sackers uit. De marsleider benadrukt dat de organisatie vertrouwt op de eigen weerdienst, die specifiek kijkt naar de situatie in en rondom Nijmegen. Als het nodig is om hittemaatregelen te nemen, krijgen de lopers dat meteen te horen via een appje en social media.

Doden tijdens Nijmeegse Vierdaagse

In 2006 vond de Nijmeegse Vierdaagse plaats tijdens een hittegolf. Op de eerste wandeldag was het toen snikheet: drie lopers moesten gereanimeerd worden, twee personen overleden. Daarop werd het evenement meteen afgelast. Tijdens de warme editie van 2016 werden extra maatregelen genomen, zo werd de starttijd vervroegd en de eindtijd juist verlengd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.