Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland stuurt F-35's naar Estland voor bewaking NAVO-luchtruim

Politiek

6 mei 2024, 16:52

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35's naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Afgelopen najaar klaagden omwonenden van vliegbasis Volkel dat ze veel geluidsoverlast hebben van overvliegende F-35's. De vliegtuigen oefenden toe dagelijks in de omgeving van de vliegbasis. Ook Marcel uit het nabijgelegen Veghel had last van de vliegtuigen.

Met de gevechtsvliegtuigen gaan zo'n 90 tot 150 militairen mee naar de Baltische staat. Daarnaast reist een vierkoppig team af dat helpt bij de onderlinge uitwisseling van informatie tussen de verschillende eenheden.

Signaal naar Rusland toe

De Nederlandse deelname draagt niet alleen bij aan de verdediging van het NAVO-luchtruim, maar is ook een belangrijk signaal naar Rusland, zegt Ollongren. Ook dient de inzet ter geruststelling van Estland en de omringende landen die een grens delen met Rusland.

Van december tot en met maart stelt Nederland minimaal drie F-35's ter beschikking aan de NAVO. Dat aantal kan indien nodig worden opgeschroefd naar tien. De toestellen worden direct aangestuurd door het bondgenootschap.

Andere Baltische missie verlengd

Ollongren meldt verder in de Kamerbrief dat de Nederlandse deelname aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen, die eind dit jaar zou aflopen, met twee jaar wordt verlengd. Er zijn nu circa driehonderd Nederlandse militairen in dat land.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.