Terug

Volg Hart van Nederland

Naam straks ook in het Fries op ID-kaart? 'Beschamend dat nog niet tweetalig is'

Politiek

20 mrt 2024, 17:27

De provincie Friesland bekijkt de mogelijkheden om de Friese taal op identiteitskaarten te krijgen. Gedeputeerde Eke Folkerts van BBB zegt dat hij op dit moment met de regering overlegt om dit op te nemen in de nieuwe wet voor identiteitskaarten die er over een paar jaar komt. Dit schrijft Omroep Friesland.

Het liefst zou de provincie het Fries ook op paspoorten en rijbewijzen zien, maar dat is wettelijk gezien nu niet mogelijk, zei Folkerts in antwoord op vragen van de Fryske Nasjonale Partij (FNP).

Dinie Visser, Statenlid van de FNP zegt tegen de regionale omroep dat dit hét moment is om dit thema weer op de kaart te zetten. "Eigenlijk is het beschamend. Nederland is tweetalig, maar er moet heel hard aan worden getrokken. Wij zijn hier al sinds 2019 druk mee bezig."

Fries in plaats van Frans

De Nederlandse identificatiebewijzen zijn nu in het Nederlands, Engels en Frans. "Wij willen dat het standaard model verandert. Het Frans wordt dan vervangen door het Fries", zegt Visser.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.