Terug

Volg Hart van Nederland

'Oant moarn' van Piet Paulusma maakt kans op plek in Van Dale

'Oant moarn' van Piet Paulusma maakt kans op plek in Van Dale

nieuws

31 jan 2024, 13:26

De iconische kreet 'oant moarn' van de Friese weerman Piet Paulusma maakt een "serieuze kans" op een vermelding in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon woensdag aan het ANP laten weten. "Het is een zeer serieuze kandidaat voor een vermelding", zegt hij. "Al moeten we afwachten of de kreet het komende jaar in de media nog zoveel gebruikt blijft worden."

Paulusma gebruikte de Friese versie van 'tot morgen' bijna vier decennia op televisie om zijn weerpraatjes af te sluiten. "We zijn terughoudend in het te snel opnemen van termen die in de media worden gebruikt, omdat je pas na jaren kan beoordelen of ze beklijven in het collectieve taalgebruik", legt Den Boon uit.

In juli vorig jaar werd een nieuwe voetgangersbrug over de Boalserter Feart in Harlingen vernoemd naar de iconische weerman:

Piet Paulusma voor eeuwig verbonden aan Elfstedentocht
2:17
Piet Paulusma voor eeuwig verbonden aan Elfstedentocht

"Woorden als 'een bromsnor', die voortkwam uit de serie Swiebertje, of het Calimero-effect vind je na decennia bijvoorbeeld steeds terug in de Nederlandse taal."

Een van de bekendste tv-uitspraken

Maar als 'oant moarn' het nog een jaar of twee volhoudt, dan wil Den Boon de kreet van Paulusma graag in de Van Dale vereeuwigen: "Het is wel een van de bekendste uitdrukkingen die televisie ons de laatste jaren heeft opgeleverd." De hoofdredacteur werkt momenteel ook aan een boek over de impact van radio en televisie op de Nederlandse taal. In dit boek zal 'oant moarn' zeker een plek krijgen, meldt Den Boon.

Paulusma overleed in maart 2022 op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij begon zijn carrière bij Omrop Fryslân. Na 23 jaar bij SBS6 te hebben gewerkt, waar hij doorbrak met zijn weerberichten rond de Elfstedentocht van 1997, werkte hij vanaf januari 2020 voor Omroep MAX. Paulusma werd drie keer uitgeroepen tot populairste weerman van Nederland.

Het KNMI maakte vorig jaar bekend dat Paulusma ook wordt geëerd door een storm naar hem te vernoemen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.