Terug

Volg Hart van Nederland

Moeder van beschoten boer Jouke (16): 'We mochten niet bij hem komen'

Moeder van beschoten boer Jouke (16): 'We mochten niet bij hem komen'

Politiek

6 juli 2022, 17:02

De moeder van de in Heerenveen opgepakt boer Jouke (16) kreeg lange tijd geen contact met haar zoon. Dat zegt ze in een reactie tegen Hart van Nederland. Jouke werd dinsdagavond opgepakt en wordt verdacht van poging tot doodslag.

Volg het laatste nieuws over de boerenprotesten in ons liveblog

De broers Jouke (16) en Sytse (17) wilden dinsdag met hun vrienden gaan staken. Dat doen ze wel vaker, zo ook vorige week in Stroe. Ze vinden het belangrijk dat ze hun stem laten horen. Jouke werd opgepakt omdat hij met de trekker zou hebben ingereden op politieagenten.

De beelden van het incident gingen als een lopend vuurtje van appgroepen naar social media. Woensdagmiddag werd bekend dat Jouke (16) en nog twee personen (46-jarige man uit gemeente Opsterland en een 34-jarige man uit Heerenveen) verdacht worden van poging tot doodslag. Broer Sytse werd niet aangehouden en kon naar huis.

'Ze gingen alsnog'

De moeder van Jouke, Tjitske Hospes, doet haar verhaal. "Dinsdagavond rond kwart voor acht vertrokken de jongens naar Thialf om daar te verzamelen en daarna naar het distributiecentrum van de SPAR te gaan. Ik had nog tegen ze gezegd dat daar niks te doen was, dat zou pas om 02.00 uur beginnen. Ze gingen alsnog, maar zoals ik al had gezegd was er niks te doen. Jouke en Sytse moesten de dag daarop weer op tijd beginnen met werken en besloten daarom rond 22.00 uur naar huis te gaan."

"Ze gingen eerst nog langs de McDonalds. Daar kwamen ze in de politiefuik terecht. Vrienden van de jongens zaten in de eerste helft van de fuik en kregen een bekeuring. Jouke en Sytse bedachten dat ze er langs wilden gaan en besloten daarom over het bultje van de rotonde te gaan. Daar schoot de politie toen op ze."

Machteloos

Hospes kreeg pas woensdagmiddag in het cellencomplex van Leeuwarden weer contact met zoon Jouke. "Ik had tot dat moment alleen via de officier gehoord dat hij in de cel in Leeuwarden zit en daar een comfortabele plek moest vinden om te kunnen slapen. Wij mochten niet bij hem komen. Ik voel mij machteloos. Ik heb heel de ochtend gehuild" vertelt een emotionele moeder. Jouke is onlangs geslaagd voor zijn vmbo-diploma en wil naar de middelbare landbouwschool. "Hij wil heel graag het familiebedrijf overnemen maar hij weet niet of hij wel de agrarische sector in moet. Hij vroeg zich laatst nog af of het wel zin heeft."

Demonstranten hebben zich woensdagmiddag verzameld bij het politiebureau in Leeuwarden in een poging Jouke vrij te krijgen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het incident van dinsdagavond in Heerenveen en kan nog niet reageren op het voorval.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.