Terug

Volg Hart van Nederland

Kim Putters kan inpakken, Merel Ek heeft dé oplossing voor de formatie

Politiek

16 feb 2024, 19:00

Kim Putters is deze week aangesteld als nieuwe informateur. Als taak krijgt hij om uit te zoeken welke kabinetsvorm of -vormen er mogelijk zijn. Volgens Merel Ek is het "heel makkelijk". In de nieuwste aflevering van podcast Politiek Vandaag met Sam Hagens komt de politiek verslaggever met dé oplossing.

De week begon met het verslag van Ronald Plasterk over de afgelopen twee maanden formeren. Hagens had hoge verwachtingen van het verslag en kon niet wachten om het te lezen: "Ik was zo benieuwd of de informatie die we hadden gehoord klopte", zegt hij tegen Ek. Uiteindelijk was het een flinke tegenvaller voor de verslaggever: "Er stond niks inhoudelijks in."

Ek moet lachen om het enthousiasme van Hagens en vult hem aan: "Nou ja, het enige inhoudelijke ging over de Grondwet en rechtsstatelijkheid." Het viel Hagens op dat vooral Wilders een grote handreiking heeft gemaakt: "Hij heeft eigenlijk als enige alles ingeleverd, dus dat is wat er is bereikt." Woensdag ging de Kamer vervolgens in debat over de uitkomsten van het verslag.

Extraparlementair kabinet

Tijdens dit debat werd ook vooruit gekeken. Wilders stelde voorman van de Sociaal Economische Raad, Kim Putters, voor als nieuwe informateur. Zijn taak is om de komende tijd uit te zoeken welke vorm of vormen er mogelijk zijn voor een kabinet.

De blikken waren woensdag voornamelijk gericht op een extraparlementair kabinet, maar over wat deze vorm exact inhoud waren de partijleiders het nog niet met elkaar eens. "We hebben misschien wel acht verschillende varianten gehoord", zegt Ek.

Ook Putters lijkt er nog niet helemaal uit. Op vragen van journalisten over deze 'extraparlementaire vorm' kon hij geen antwoord geven. "Laat ik nou niet de definitie Putters toevoegen aan de definities die we gisteren hebben gehoord", zei hij erover. Putters heeft nog niet eerder een formatie geleid, daarom gaat hij de komende dagen eerst in gesprek met oud-informateurs om kennis op te doen.

Politiek verslaggevers Sam Hagens en Merel Ek bespreken elke vrijdag de ontwikkelingen in politiek Den Haag. Waar gaat het heen met de formatie van het nieuwe kabinet? En wat gebeurt er in de wandelgangen? Met Politiek Vandaag ben je helemaal op de hoogte.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.