Terug

Volg Hart van Nederland

Wat is die nieuwe baan toch? Sam Hagens en Merel Ek bellen met Ernst Kuipers

Politiek

19 jan 2024, 22:15

Waar is Ernst Kuipers gebleven? Politiek verslaggevers Sam Hagens en Merel Ek vragen het zich af. In de laatste aflevering van podcast Politiek Vandaag bellen ze de vertrokken minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport om hem dit te vragen.

Het is nog altijd onduidelijk voor welke nieuwe functie Kuipers de politiek vroegtijdig heeft verlaten. Zelfs Mark Rutte twijfelde deze week of hij wist van Kuipers nieuwe baan. Op Kamervragen liet de premier eerder weten niet op de hoogte te zijn, maar deze week zei Rutte dat Kuipers hem misschien toch aan de telefoon verteld over zijn nieuwe functie. Dit laatste heeft hij inmiddels "uitgezocht" en teruggetrokken.

Ook Rob Jetten weet niet precies hoe het zit: "Ik weet ongeveer wat hij gaat doen", vertelt hij aan Hart van Nederland. Over wat "ongeveer" inhoudt en de precieze functie van Kuipers wil Jetten verder niets zeggen. Wel benadrukt hij dat er geen sprake van belangenverstrengeling zal zijn. Sam Hagens wil van Kuipers zelf horen hoe het zit, dus doet tijdens de opname van Politiek Vandaag nog een keer een poging om met hem te bellen. Zonder succes. Ook collega verslaggever Merel Ek krijgt Kuipers niet te pakken.

Wilders echt boos

Daarnaast was het natuurlijk de week van de Spreidingswet. De Eerste Kamer debatteerde over het omstreden wetsvoorstel, om na het weekend hun stem voor of tegen de wet uit te kunnen brengen. Begin deze week waren de ogen gericht op OPNL en 50Plus: "Beide partijen zitten niet in de Tweede Kamer, waardoor hun standpunt nog onduidelijk was", legt Hagens uit. Ek voegt daaraan toe: "Al was de vraag ook hoe de VVD, waar veel meningsverschillen zijn over de wet, zou gaan stemmen." Dinsdagavond trok de VVD de angel uit het debat door te laten weten volgende week als fractie voor de Spreidingswet te gaan stemmen.

Hierdoor kwam de formatie onder hoogspanning te staan. Volgens Wilders is er sprake van een "groot probleem" dat "moet worden opgelost". Hagens viel op dat de PVV-leider echt boos was. Het lange wachten bij de formatie zette hem wel aan het denken: "Ik begon te filosoferen, is Wilders echt zo boos? Wat natuurlijk kan. Of kan het ook zijn dat hij er zo'n groot probleem van maakt om Dilan Yeşilgöz onder druk te zetten. Zo van, je moet nu wel met mij in een kabinet, want je moet iets aan die instroom doen." De politiek verslaggever geeft hierbij wel aan dat dit puur speculatief is.

Politiek verslaggevers Sam Hagens en Merel Ek bespreken elke vrijdag de ontwikkelingen in politiek Den Haag. Waar gaat het heen met de formatie van het nieuwe kabinet? En wat gebeurt er in de wandelgangen? Met Politiek Vandaag ben je helemaal op de hoogte.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.