Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet wil versneld honderden miljoenen euro's extra om boeren uit te kopen

Kabinet wil versneld honderden miljoenen euro's extra om boeren uit te kopen

Politiek

7 juli 2022, 22:28

Het kabinet wil versneld honderden miljoenen euro's uittrekken om boeren uit te kopen. Dat hebben Haagse bronnen gemeld aan RTL Nieuws. Andere boeren en bedrijven moeten op deze manier op een legale manier door kunnen gaan.

Met het versneld uittrekken van het geld hoopt het kabinet de onrust onder boeren te temperen en de provincies tegemoet te komen. De verwachting is dat het plan volgende week wordt gepresenteerd.

Door boeren uit te kopen, komt er stikstofruimte vrij voor boeren en bedrijven die nu illegaal stikstof uitstoten. Veel van deze zogeheten 'PAS-melders' willen legaal hun werk kunnen voortzetten. Onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was het voor hen voldoende een melding te maken van hun uitstoot, maar nadat de rechter een streep zette door het PAS is daarvoor geen wettelijke basis meer.

Eerder hadden partijen in de Tweede Kamer al gevraagd om geld uit het stikstoffonds, met een totale grootte van 25 miljard euro, uit te trekken voor het legaliseren van de PAS-melders. Provincies hebben al plannen klaarliggen, maar wachten nog op de financiering.

Onrust

Er is veel onrust over de stikstofplannen van het kabinet. Al weken zijn er acties van boeren. Het kabinet heeft voormalig VVD-minister Johan Remkes aangesteld als bemiddelaar tussen de boeren en het kabinet. Meerdere boerenorganisaties hebben inmiddels aangegeven geen vertrouwen te hebben in Remkes en niet met hem in gesprek te gaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.