Terug

Volg Hart van Nederland

Halsema wil optreden tegen studentencorps na vrouwonvriendelijke uitlatingen: 'Volstrekt verwerpelijk'

Halsema wil optreden tegen studentencorps na vrouwonvriendelijke uitlatingen: 'Volstrekt verwerpelijk'

Politiek

26 juli 2022, 16:43

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema kijkt welke maatregelen ze kan treffen tegen het Amsterdamse studentencorps na de uitlatingen van enkele leden. Een uiterste consequentie kan volgens haar zijn dat de exploitatievergunning van de sociëteit aan de Warmoesstraat (tijdelijk) ingetrokken wordt.

Halsema vindt dat de mannelijke leden van A.S.C./A.V.S.V. zich naast seksisme en discriminatie hebben schuldig gemaakt aan een oproep tot geweld tegen vrouwen, door vanaf een podium te zeggen "de nekken van de vrouwen te breken". Ze noemt de uitlatingen "onaanvaardbaar en volstrekt verwerpelijk".

De burgemeester noemt het "wangedrag" verder een klap in het gezicht van het dagelijks bestuur van de studentenvereniging. "Het afgelopen jaar heb ik twee gesprekken gevoerd met de senaat, haar rector en een vertegenwoordiging van de reünisten. Zij hebben zich ongelooflijk ingespannen om de cultuur te veranderen."

'Veilige omgeving voor jonge vrouwen'

Halsema zegt dat ze opnieuw contact heeft gehad met de rector, Heleen Vos. "Zij verdient ondubbelzinnige steun." De burgemeester zegt er verder van uit te gaan dat de vereniging zich volledig distantieert van de sprekers en gepaste maatregelen neemt.

Ook spreekt ze haar "grote waardering en respect" uit voor de schrijvers en ondertekenaars van de brief waarin melding werd gemaakt van de toespraken. "Het zijn deze leden die de juiste koers voor ogen hebben. Ik ga ervan uit dat zij hun uiterste best doen om, samen met de senaat en andere besturen, het ASC flink bij te sturen. De vereniging moet een veilige omgeving zijn voor huidige en nieuwe leden, in het bijzonder voor jonge vrouwen."

Buitenlandse Zaken

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken voelt zich genoodzaakt te reageren. Daar wil men dat het logo van het departement van de website van de studentenvereniging wordt afgehaald.

Buitenlandse Zaken wilde met het logo op de website van de vereniging de mogelijkheid van werken voor het ministerie onder de aandacht van studenten brengen, schrijft het departement op Twitter. Het ministerie vindt de beelden die naar buiten zijn gekomen "zeer verwerpelijk" en heeft het corps dan ook verzocht het logo van de site te halen. Vooralsnog staat het logo er echter nog op.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.