Terug

Volg Hart van Nederland

Onderzoek naar vrouwonvriendelijke uitlatingen studentencorps: vrouwen omschreven als 'sperma-emmers'

Onderzoek naar vrouwonvriendelijke uitlatingen studentencorps: vrouwen omschreven als 'sperma-emmers'

nieuws

25 juli 2022, 23:01

Er komt een onderzoek naar uitlatingen die zondagavond zijn gedaan tijdens de viering van het lustrum van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging. Dat laat Heleen Vos, voorzitter van A.S.C./A.V.S.V., maandag weten in een brief.

Honderden leden voelen zich onveilig na speeches tijdens het lustrum. Daarbij werd naar vrouwen verwezen als "sperma-emmers" en zij zouden "niks en niks meer zijn dan een hoer". Mannen zouden "de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken". Een deel van de speech is te zien op Dumpert.

Een bestuurslid van de vereniging zou, naast het doen van eveneens vrouwonvriendelijke uitspraken, de beoogde cultuurverandering bij het corps een façade hebben genoemd en de verenigingsleden zien als verheven boven de samenleving.

'Schokkend en kwetsend'

Vos keurt de gebeurtenissen af en stelt dat ze de "vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend" heeft ervaren. "De teksten zijn absoluut niet te rijmen met de normen en waarden van onze vereniging". Vier sprekers, onder wie de senator, die zich "op ontoelaatbare wijze hebben geuit", zijn maandagavond niet welkom bij het slot van de lustrumviering.

Meerdere vrouwelijke studenten zijn er maandag ook niet bij. Zij blijven weg omdat ze zich onveilig voelen na de uitlatingen. Vos geeft aan dat de Senaat maandag "ontzettend veel" berichten heeft gekregen van leden die de gebeurtenissen afkeuren. "Daar ben ik blij mee. Het laat namelijk zien dat een groot deel van de vereniging niet alleen slecht gedrag van goed gedrag weet te onderscheiden, maar zich ook massaal uitspreekt tegen misdragingen en het eens is met de richting waarin de vereniging wil en zal bewegen."

Het is niet de eerste keer dat A.S.C./A.V.S.V. in opspraak is. Vorig jaar september kwamen misstanden aan het licht waarbij aankomende leden tijdens de ontgroeningen bij zes mannen- en vrouwendisputen te maken kregen met extreme vernedering, schoppen en in elkaar slaan. De introductietijd werd stilgelegd en de vereniging werkte aan een nieuwe cultuur. Er werd een gedragscode opgesteld over morele grenzen, normen en waarden en omgangsvormen binnen het corps en en kwam een meldplicht over wangedrag.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.