Terug

Volg Hart van Nederland

'Geen aanwijzingen van Russische betalingen in jaarcijfers Forum van Democratie'

Politiek

9 apr 2024, 10:03

De jaarcijfers van Stichting Forum voor Democratie uit de eerste helft van 2016 laten geen betalingen uit Rusland zien. Dat blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer en Investico, die deze documenten in handen hebben.

De jaarcijfers van de stichting waren twee weken geleden al onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. De Tsjechische inlichtingendienst BIS waarschuwde dat Rusland via contante betalingen aan politici invloed probeert uit te oefenen op Europese landen. Volgens mediaberichten zou dit ook gaan om Nederlandse politici en werd FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet onder andere genoemd, maar opheldering rondom mogelijke namen kwam er niet.

Wel specificeerde de Tsjechische inlichtingendienst dat het om 'betalingen in cash en crypto-munten' zou gaan. Als er dat soort betalingen zijn gedaan, zie je die ook niet terug in de jaarcijfers. "Overigens zou het uitermate opmerkelijk zijn als een organisatie of politieke partij eventueel uit Rusland afkomstige giften expliciet zou vermelden in het jaarverslag”, schrijft De Groene Amsterdammer.

Verbale aanvaring in Kamer

Naar aanleiding van het nieuws over de mogelijke Russische inmenging, vroegen GroenLinks-PvdA en D66 de jaarcijfers van de stichting openbaar te maken. Toen dreigde Baudet om kamerlid Jesse Klaver "op zijn bek te slaan" als hij nog eens zou vragen over de betreffende jaarrekening.

Een dag daarna heeft Baudet, via een bericht op X laten weten daar spijt van te hebben.

Campagne Oekraïne-referendum

In de eerste helft van 2016 werd ruim 200.000 euro opgehaald om campagne te voeren voor het Oekraïne-referendum, blijkt uit de documenten. Dit waren onder meer donaties subsidie en crowdfunding.

De PVV van Wilders stopte 20.000 euro in de stichting voor onderzoek. Maar in de jaarrekening van de stichting staan geen expliciet uit Rusland afkomstige bedragen of giften uit het buitenland vermeld.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.