Terug

Volg Hart van Nederland

Gearresteerde boeren van protest in Zwolle weer vrij

Politiek

2 dec 2022, 11:47

De drie mannen die donderdag werden opgepakt tijdens het boerenprotest voor het provinciehuis in Zwolle zijn allemaal weer op vrije voeten. Dat meldt de politie. Twee mannen werden gearresteerd omdat ze niet voldeden aan een vordering van de politie en de derde wegens belediging.

De demonstrerende boeren trokken donderdagmiddag van het provinciehuis naar het gemeentehuis, omdat zij vonden dat de politie te agressief optrad. Dat zou komen doordat burgemeester Peter Snijders een noodbevel uitvaardigde toen er signalen waren dat demonstranten met giertanks en meststrooiers naar de binnenstad van Zwolle zouden willen rijden.

'Laten regenen in Zwolle'

Op sociale media stonden volgens de burgemeester oproepen "om het te laten regenen in Zwolle". "Dat kan tot ernstige wanordelijkheden en grote schade leiden", aldus Snijders. Hij verbood de boeren ook om in het demonstratiegebied te komen met landbouwvoertuigen, aanhangers, werktuigen, voorwerpen en stoffen of goederen die een gevaar vormen voor de openbare orde of veiligheid.

De burgemeester wees er in het noodbevel op dat de demonstratie van donderdag niet is aangemeld bij de gemeente. Er konden dus geen afspraken vooraf met de actievoerders worden gemaakt en de politie moest al snel ingrijpen. Op deze video is te zien hoe een grote gele trekker van de politie een andere trekker klemrijdt. Later schuift de politie met een shovel een trekker van de weg.

PAS-melders

De boeren demonstreerden tegen het opleggen van dwangsommen aan zogeheten PAS-melders. Dat zijn boerenbedrijven die stikstof uitstoten en daar geen natuurvergunning voor hebben en dat melden. Zij hebben nu een vergunning nodig, terwijl ze eerst alleen een melding hoefden te maken.

De provincie Overijssel wil dit eigenlijk helemaal niet handhaven omdat ze het niet de schuld vinden van de bedrijven als ze niet de juiste vergunning hebben, maar de rechter bepaalde eind november dat de provincie dat verplicht wel moet doen. Veel bedrijven kunnen de dwangsommen niet kunnen betalen.

De gemeente Zwolle neemt vrijdag contact op met een voorman van de demonstratie om een gesprek met burgemeester Peter Snijders. Snijders heeft gezegd dat hij wel met de boeren wil praten, als hem duidelijk is waar dat gesprek over moet gaan. De actie heeft geen schade veroorzaakt, aldus de gemeente Zwolle.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.