Terug

Volg Hart van Nederland

Burgemeester Zwolle komt met noodbevel tegen giertanks na aangekondigde 'regen'

112

1 dec 2022, 15:27

Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Zwolle heeft de demonstrerende boeren die zich donderdag verzamelen voor het Provinciehuis in Zwolle verboden om giertanks of meststrooiers mee te nemen naar Zwolle. In een noodbevel verbiedt hij de boeren bovendien om in het voor de demonstratie aangegeven gebied te komen met (landbouw)voertuigen, aanhangers, werktuigen, voorwerpen, stoffen of goederen die een gevaar vormen voor de openbare orde of de veiligheid. Het noodbevel geldt tot 02.00 uur vrijdagmorgen.

Op sociale media stonden volgens de burgemeester oproepen "om het te laten regenen in Zwolle". Politie en gemeente hebben informatie dat dat zou duiden op het meebrengen van giertanks of meststrooiers naar de Overijsselse hoofdstad. "Dat kan tot ernstige wanordelijkheden en grote schade leiden", aldus Snijders.

Provocatief

De burgemeester wijst er in het noodbevel op dat de demonstratie van donderdag niet is aangemeld bij de gemeente. Er konden dus geen afspraken vooraf met de actievoerders worden gemaakt. In het algemeen "laten personen zich niet of nauwelijks aanspreken en reageren ze agressief en provocatief, waardoor verbaliseren een te groot veiligheidsrisico is voor agenten", aldus Snijders. Hij achtte het daarom noodzakelijk om met een noodbevel te komen om de openbare orde te kunnen handhaven. Wie zich niet aan het noodbevel houdt, kan opgepakt worden.

Provinciale ambtenaren zijn donderdag aan het eind van de ochtend naar huis gestuurd wegens de demonstratie, zegt een woordvoerder. Commissaris van de Koning Andries Heidema en gedeputeerden beraden zich nog of zij met de demonstranten in gesprek zullen gaan.

ANP

Beeld: Persbureau Meter

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.