Terug

Volg Hart van Nederland

Dit is de partijleider waar mensen het meeste vertrouwen in hebben

Politiek

16 feb 2024, 21:55

Drie maanden na de verkiezingen is er nog steeds geen nieuw kabinet. Het vertrouwen in de politiek is tot een dieptepunt gedaald, bleek eerder uit onderzoek van het CBS. Maar hoe is het gesteld met het vertrouwen in specifieke fractievoorzitters? We legden de vraag voor aan 1817 respondenten van het Hart van Nederland-panel.

Uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel blijkt dat mensen het meeste vertrouwen hebben in PVV-partijleider Geert Wilders. Met een 5,7 als cijfer scoort hij een voldoende, wel met de hakken over de sloot. Aan het vertrouwen vanuit de PVV-achterban ligt die magere voldoende niet: zij geven hem een 9,1.

Opvallende derde plek

Een andere naam die het relatief goed doet, is Caroline van der Plas. De BBB-voorvrouw krijgt een 5,6. Ondanks deze krappe voldoende wordt het vertrouwen vanuit haar achterban beloond met een 8,1. Op de derde plek staat een verrassende naam in het rijtje. Henri Bontenbal van het CDA scoort weliswaar een onvoldoende met een 4,9, maar dat is hoger dan zijn andere collega's.

Thierry Baudet staat onderaan de lijst. De FvD-voorman krijgt een 2,4.

Dit zijn de cijfers die mensen geven wat betreft hun vertrouwen in fractievoorzitters. In haakjes het cijfer van de mensen die op die partij hebben gestemd, de eigen achterban dus:

  1. Geert Wilders, PVV: 5,7 (9,1)

  2. Caroline van der Plas, BBB: 5,6 (8,1)

  3. Henri Bontenbal, CDA: 4,9 (8,1)

  4. Dilan Yeşilgöz, VVD: 4,5 (6,6)

  5. Jimmy Dijk, SP: 4,4 (7,3)

  6. Rob Jetten, D66: 4,3 (8,0)

  7. Mirjam Bikker, CU: 4,3 (7,8)

  8. Esther Ouwehand, PvdD: 4,1 (7,8)

  9. Joost Eerdmans, JA21: 4,1 (8,4)

  10. Pieter Omtzigt, NSC: 4,1 (5,9)

  11. Chris Stoffer, SGP: 4,0 (8,5)

  12. Laurens Dassen, Volt: 3,8 (8,4)

  13. Frans Timmermans, GL-PvdA: 3,8 (7,3)

  14. Stephan van Baarle, DENK: 2,5 (9,2)

  15. Thierry Baudet, FVD: 2,4 (8,6)

Domper voor Omtzigt

Opvallend is dat van alle partijleiders Pieter Omtzigt het laagste scoort bij zijn eigen achterban. Notabene de NSC-kiezers geven de fractievoorzitter slechts een 5,9. Ook Dilan Yesilgöz komt er met een 6,6 bij haar eigen achterban niet goed van af.

Partijleider Stephan van Baarle van DENK kan in zijn handjes knijpen: hij heeft het allerhoogste cijfer te pakken bij de achterban, namelijk een 9,2.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.