Terug

Volg Hart van Nederland

Vertrouwen in elkaar groeit, maar in de politiek tot een dieptepunt gedaald

Politiek

9 mei 2023, 07:03

Met het vertrouwen van de Nederlanders in de politiek is het slecht gesteld, maar het vertrouwen in de medemens groeit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mensen die elkaar helpen, de buurt opruimen of vrijwilligerswerk doen; het wordt allemaal erg gewaardeerd. Sinds het onderzoek dat het CBS in 2012 startte, steeg het vertrouwen van de Nederlanders in elkaar van 58 procent naar 66 procent eind vorig jaar.

Vertrouwen in Tweede Kamer

Maar met het vertrouwen in de Tweede Kamer zit het een stuk minder goed. Niet eerder was dat zo laag als eind vorig jaar. Volgens het CBS had een kwart van de 15-plussers vertrouwen in de Kamer als geheel. Dat is het laagste niveau sinds 2012. Ook het vertrouwen in politici was met 21 procent aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren.

Aan het begin van de coronapandemie nam het vertrouwen in politici en de Tweede Kamer juist nog flink toe. Voor het eerst stond een meerderheid positief tegenover politiek Den Haag. In het tweede kwartaal van 2020, de periode waarin de eerste coronamaatregelen werden afgekondigd, had 58 procent van de Nederlanders vertrouwen in de Tweede Kamer. 44 procent sprak destijds vertrouwen uit in politici. Sindsdien is het vertrouwen vrijwel onophoudelijk gedaald.

Nederlanders vertellen op straat tegen Hart van Nederland hoe het gesteld is met hun vertrouwen in de overheid:

Vertrouwen in elkaar groeit, maar in de politiek tot een dieptepunt gedaald
0:56
Vertrouwen in elkaar groeit, maar in de politiek tot een dieptepunt gedaald

Ook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) concludeerde vorige maand in het Continu Onderzoek Burgerperspectieven nog dat 60 procent van de Nederlanders niet tevreden is met de politiek in Den Haag. In het voorjaar van 2022 was dit nog 49 procent. Volgens het SCP zijn mensen onder meer negatief over wat de politiek bereikt: men verwijt politici, en dan met name de regering, gebrek aan daadkracht bij het oplossen van de problemen die in Nederland spelen. Ook zien ze een grote afstand tussen ‘Den Haag’ en gewone mensen.

Vertrouwen andere instanties

Het CBS onderzocht ook het vertrouwen in andere instituties. Het vertrouwen in de gezondheidszorg (78 procent), politie en rechters (beide 77 procent) is het hoogst. Onderaan de lijst staan politici, de Tweede Kamer, kerken en grote bedrijven. De resultaten zijn afkomstig uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn dat sinds 2012 wordt gehouden onder personen van 15 jaar of ouder. Zo'n 7500 mensen vulden de enquête in.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.