Terug

Volg Hart van Nederland

Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet meer te gebruiken

Politiek

27 mrt 2024, 21:57

Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiërarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

"Daar moeten we echt mee stoppen. Want de ene studie staat niet boven de andere. Alle soorten opleidingen zijn gelijkwaardig. Of het nu mbo, hbo of wo is", schrijft de minister. Dijkgraaf ziet dan ook liever dat de termen hbo en wo gebruikt worden als alternatief voor hoger onderwijs, of hbo-en wo-opgeleiden in plaats van hoogopgeleid.

Bijzonder grote consequenties

De minister laat weten dat het juridisch aanpassen van de termen "bijzonder grote consequenties" heeft wat betreft de wetgeving en kosten. Hij wil daarom een begin maken met het veranderen van het dagelijkse taalgebruik, allereerst op zijn eigen ministerie en roept iedereen op het voorbeeld te volgen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.