Terug

Volg Hart van Nederland

COA moet aantal asielzoekers Ter Apel tot maximum beperken

COA moet aantal asielzoekers Ter Apel tot maximum beperken

Politiek

23 jan 2024, 14:30

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel niet meer overschrijden. Dit oordeelt de rechter van de rechtbank in Groningen dinsdag in het kort geding dat de gemeente Westerwolde had aangespannen tegen het COA.

Het COA heeft vier weken de tijd om aan de eis te voldoen, oordeelde de rechter. De rechtbank legt het COA een dwangsom op van 15.000 euro voor elke dag dat er te veel asielzoekers in Ter Apel worden opgevangen, met een maximum van 1,5 miljoen euro.

Burgemeester Jaap Velema van WEsterwolde, waar Ter Apel onder valt, vertelde in een emotioneel betoog dat hij zich zorgen maakt over de veiligheid in het aanmeldcentrum:

Burgemeester in tranen om veiligheid asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel
2:34
Burgemeester in tranen om veiligheid asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

Druk op Ter Apel moet omlaag

De gemeente had in het kort geding geëist dat het COA zich houdt aan de afspraken. Regelmatig zitten er meer dan 2100 mensen en volgens de gemeente waren er het in de afgelopen tijd soms ongeveer 2500. De rechter is het met Westerwolde eens dat het COA meer opvanglocaties elders zal moeten regelen, om ervoor te zorgen dat de druk op Ter Apel vermindert.

Om asielzoekers te kunnen spreiden is het COA afhankelijk van de welwillendheid van gemeenten die opvanglocaties openen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.