Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren krijgen klap na klap: 'Dit is de perfecte stok om mee te slaan'

Boeren krijgen klap na klap: 'Dit is de perfecte stok om mee te slaan'

Politiek

8 juli 2022, 23:12

De Nederlandse boeren krijgen waarschijnlijk aankomende maandag wederom slecht nieuws. Ze raken mogelijk hun uitzonderingspositie voor het uitrijden van hun eigen mest binnen Europa kwijt. Volgens melkveehouder René Staal een onverstandige zet: "Dit biedt helemaal geen duurzame oplossing."

Minister van Landbouw Henk Slaghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal laten nu nog niks los over de uitgelekte informatie uit Brussel. De Europese Commissie wil ook Nederland zonder het zogenoemde 'mestderogatiebeleid.' Als de plannen doorgaan, kunnen Nederlandse boeren het vergeten om nog met hun eigen mest de landbouwgrond vruchtbaar te houden.

Kunstmest

Een voorbeeld van een alternatief zou volgens het rijk kunstmest moeten zijn. Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd: "Het is duurder en bovendien niet duurzamer." Stelt boer René.

Als de afschaffing van het gebruik van eigen mest doorgaat, betekent dit voor boeren nog meer financiële druk. Drastische keuzes moeten volgens veel boeren dan worden gemaakt.

Volgens de veehouderboer een afweging om te zijner tijd te maken: "Of meer betalen voor afvoer van mijn eigen mest en invoer van kunstmest, of ik verminder mijn veestapel en grond. Dit betekent wel dat andere boeren en ik minder kunnen gaan produceren en dat is zonde voor de goede vruchtbare grond hier in Nederland en zorgt voor prijsopvoering."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.