Terug

Volg Hart van Nederland

Binnen paar weken duidelijkheid: is een rechts kabinet mogelijk?

Politiek

23 apr 2024, 20:19

Is een rechts kabinet tussen PVV, VVD, NSC en BBB mogelijk? Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf komen over drie weken, op 15 mei met het verlossende antwoord. Daarna breien zij een eind aan de hun informateurschap. Dat laat het duo dinsdag weten na een dag van overleg. "Als wij vooruitkijken, dan kunnen we echt 15 mei de conclusie trekken of dit wel kan of niet kan", zei Dijkgraaf.

Ze hebben niet zoveel dagen meer, ook omdat er een reces tussen zit en Hemelvaart. De informateurs zeggen "flexibel" in hun aanpak te zijn. "Ook als je elkaar niet ziet, kunnen we elkaar bellen, appen, digitaal ontmoeten."

Asielcrisis

Er is deze dag ook weer gesproken over asiel. Volgens NOS en Nieuwsuur lag een voorstel op tafel om de gang van zaken rond asiel als 'crisis' te bestempelen. Dan zouden er vergaande maatregelen genomen kunnen worden zoals een tijd geen asielaanvragen meer in behandeling nemen.

Volgens demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kan een asielcrisis alleen in uitzonderlijke gevallen zoals oorlog of watersnood worden uitgeroepen. Informateur Van Zwol is het daar niet mee eens, zonder te willen bevestigen of het plan daadwerkelijk op tafel ligt.

Bekend figuur

Van Zwol wees onder meer op de crisis- en herstelwet die er is geweest. "Dat zijn heel bekende fenomenen. Tijdens de covidperiode hebben we ook heel veel geoefend met vormen van tijdelijke en crisisachtige wetten en regelgeving, dat is een heel bekende figuur. Dus vandaar dat ik daar zo op reageer met een lichte verbazing in mijn stem alsof dit ongewone dingen zijn."

Woensdag komen de vier partijen opnieuw langs bij de informateurs. Ook zal er dan met het Centraal Planbureau (CPB) worden gesproken over allerlei varianten en opties van de onderhandelende partijen.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.