Politiek

Minister Bruins vindt het te vroeg voor extra maatregelen tegen coronavirus

Nederland neemt nog geen extra maatregelen om te voorkomen dat het coronavirus zich ook hier verspreid. Dat zegt minister Bruins voor Medische Zorg tegen Hart van Nederland. “Maar het komt dichterbij. Je kunt niet uitsluiten dat hier patiënten opduiken.”

Dinsdag werd de ziekte vastgesteld bij een Duitser die eerder deze maand ook in Nederland is geweest. Inmiddels is duidelijk dat hij nog niet besmettelijk was toen hij in Limburg verbleef. Naast Duitsland is het coronavirus ook in verschillende andere Europese landen opgedoken.

Vanwege de besmettingen zijn kinderdagverblijven en scholen in de Duitse grensstreek uit voorzorg gesloten. Voor dat soort maatregelen is het in Nederland te vroeg, vindt minister Bruins. Hij verwacht nog deze week extra informatie uit Duitsland. “Dan kunnen we onze maatregelen daar op aanpassen.”

Niet naar school of werk

Het coronavirus is nog niet aangetroffen binnen de Nederlandse landsgrenzen. De afgelopen tijd zijn hier vijftig mensen getest, maar geen van hen bleek de ziekte daadwerkelijk te hebben.

Lees ook: Huisarts geeft antwoorden op vragen over coronavirus: ‘Ga niet zelf langs de dokter’

De onrust over de ziekte lijkt wel toe te nemen. Tegen Hart van Nederland zeggen mensen die naar besmette gebieden zijn geweest, dat ze niet op hun werk hoeven te verschijnen. Scholen vragen leerlingen om thuis te blijven uit angst voor besmettingen.

De minister begrijpt goed dat bedrijven zo reageren. “Je hebt ook een verantwoordelijkheid als werkgever.” Hij verwacht dat de overheid de komende dagen en weken meer gaat informeren. “Bijvoorbeeld door naar grote bedrijven en gemeenten toe te gaan.”

Europese maatregelen coronavirus

De Europese Commissie heeft woensdag gezegd dat EU-landen samen moeten optrekken in de bestrijding van het coronavirus. Landen moeten niet paniek raken en de EU gaat meer informatie verstrekken aan reizigers, zei EU-commissaris Stella Kyriakides voor Gezondheid.

Lees ook: CDA komt opnieuw met kritiek op Nederlandse corona-aanpak

Bruins is daar een groot voorstander van. Hij heeft hier eerder met zijn Europese collega’s over gesproken. “Maar je ziet dat er in de dagelijkse praktijk dan toch andere afwegingen worden gemaakt.”

Hij zou het wenselijk vinden als de maatregelen in landen beter op elkaar worden afgestemd. “Maar mijn eerste zorg is om zo goed mogelijk informatie te verstrekken.”