Politiek

CDA komt opnieuw met kritiek op Nederlandse corona-aanpak

CDA heeft opnieuw Kamervragen gesteld over de Nederlandse aanpak van het nieuwe coronavirus. De regeringspartij wil weten of het kabinet met maatregelen komt nu de ziekte dicht bij de Nederlandse grens is opgedoken.

De regering zou sneller en met meer informatie moeten komen, vinden Kamerleden Pieter Omtzigt, Anne Kuik, Martijn van Helvert en Joba van den Berg. Daarnaast willen ze van de ministers Bruno Bruins (Medische Zorg) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten waarom andere EU-landen veel meer doen om verspreiding te voorkomen.

Lees ook: Duitser met coronavirus was niet ziek toen hij in Limburg was

Het ministerie van Volksgezondheid laat aan Hart van Nederland weten “gigantisch alert” te zijn op ontwikkelingen rond het coronavirus. “Het is niet zo dat de situatie nu enorm is veranderd”, zegt een woordvoerder. “We waren hier al druk mee bezig en dat zijn we nog steeds.”

‘Grote schade door coronavirus’

Naast het CDA klinkt ook bij D66 en PVV kritiek. PVV-leider Geert Wilders zei dinsdag ook al dat de overheid meer informatie aan de bevolking moet geven. “Dat kan paniek juist voorkomen”, schreef hij op Twitter. De PVV heeft voor volgende week een debat aangevraagd. Donderdag moet blijken of dat er komt.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei dinsdag nog dat hij vreest voor economische en sociale schade als het virus Nederland bereikt. “De schade is heel groot als wij hetzelfde moeten doen als in Noord-Italië, namelijk een groot deel van het publieke leven platleggen”, zei hij tegen omroep WNL.

Toen het coronavirus afgelopen week opdook in Italië, stelde het CDA ook al vragen over het reisadvies naar Noord-Italië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken besloot vervolgens maandag een negatief reisadvies in te stellen voor delen van die regio.