Gezondheid

Duitser met coronavirus was niet ziek toen hij in Limburg was

De Duitse man die in een ziekenhuis ligt met het coronavirus, was niet ziek en ook niet besmettelijk toen hij vorige week Nederland bezocht. Dat meldt gezondheidsorganisatie RIVM woensdagochtend.

De man was in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg. Pas een week later kreeg de hij klachten. Aangezien hij toen pas de eerste ziekteverschijnselen kreeg, denkt het RIVM dat de kans nihil is dat de Duitser in Nederland mensen heeft besmet, zegt een woordvoerder. Later bleek dat ook zijn vrouw besmet is met het virus.

Lees ook: Duitser met coronavirus was vorige week in Limburg

GGD stopt onderzoek

De GGD begon een contactonderzoek om na te gaan met wie de besmette Duitser in Limburg in contact is geweest. Dat onderzoek blijkt nu overbodig en is daarom gestopt. Eerder liet het RIVM weten dat er tot nu toe nog niemand in Nederland positief getest op het coronavirus.

Het overgrote deel van de mensen die ziek zijn geworden, is in contact geweest met iemand met ziekteverschijnselen, legt de woordvoerder uit. “Besmetting gebeurt via het opniezen of ophoesten van druppeltjes in de neus of keel. Je moet voldoende virus in je hebben om het te kunnen overdragen.”

Volgens het RIVM zijn er slechts enkele gevallen bekend van mensen die wel besmet zijn door iemand die geen ziekteverschijnselen had. Om hoeveel van dat soort gevallen het gaat, weet de woordvoerder niet.

Redactie/ANP