Gezondheid

Huisarts geeft antwoorden op vragen over coronavirus: 'Ga niet zelf langs de dokter'

In Europa grijpt het coronavirus om zich heen. Inmiddels zijn er (nieuwe) gevallen in onder andere Spanje, Italië, Griekenland en Duitsland. Maar moeten we ons zorgen maken in Nederland? En wat moet je doen om te voorkomen dat je het virus oploopt? Huisarts Jako Burgers heeft de antwoorden voor ons.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgt de besmettingen nauwlettend. In Nederland zijn er geen gevallen bekend van mensen met het nieuwe coronavirus. Toch zijn er veel Nederlanders die zich zorgen maken. Maar huisarts Jako Burgers, die een praktijk heeft in Gorinchem en is aangesloten bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), stelt ons gerust.

Geen zorgen

“De belangrijkste boodschap: bij klachten kun je alleen aan het coronavirus denken als je daadwerkelijk in een risicogebied bent geweest. Als je daar niet bent geweest, hoef je je geen zorgen te maken”, zegt Burgers. De risicogebieden op dit moment zijn China, Taiwan, Macau, Hongkong, Singapore, Zuid-Korea, Iran en Noord-Italië. Voor actuele reisadviezen, kijk op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Niet zelf langs dokter

Ben je wel in één van de risicogebieden geweest en heb je koorts in combinatie met klachten als kortademigheid en veel hoesten, bel dan met je huisarts. “Ga niet zelf langs de dokter”, zegt Burgers. Dit is om het risico van verspreiding in bijvoorbeeld de wachtruimte te voorkomen. “Als er inderdaad een combinatie is van klachten en het bezoek aan een risicogebied, dan stuurt de arts iemand van de GGD langs.”

Gebruik papieren zakdoekjes

Het risico van een corona-besmetting in Nederland is nu laag, maar algemene hygiënemaatregelen nemen is altijd goed. “Was regelmatig je handen, nies of hoest niet met open mond. In je handen niezen kan, maar dan moet je wel direct je handen wassen. Je kan het beste in de binnenkant van je elleboog niezen. Verder: gebruik papieren zakdoekjes en geen katoenen”, adviseert huisarts Burgers.

“Dit zijn ook algemene tips die gelden bij een normale griep of verkoudheid”, vervolgt de huisarts. Heb je griep of last van verkoudheid? Dan is afstand bewaren tot andere mensen sowieso goed. “Twee meter is veilig.”

Thuisarts

De website Thuisarts.nl is een site met medische informatie voor het publiek. De site is in het leven geroepen door het NHG en heeft ook een uitgebreide pagina met vragen en antwoorden over het coronavirus. Jako Burgers adviseert ook deze site in de gaten te houden.