Terug

Volg Hart van Nederland

Quinta komt terug van vakantie in een huis vol poep, maar krijgt niets vergoed

nieuws

16 aug 2023, 23:58

Het zal je maar gebeuren: je komt thuis na een paar dagen weggeweest te zijn en je hele huis staat onder een laag rioolwater met drijvende drollen. Het is precies wat Quinta en haar twee jonge kinderen is overkomen. Maar dat is nog niet het ergste: omdat ze net als honderdduizenden Nederlanders geen inboedelverzekering heeft, moet ze alle kosten zelf betalen.

"Toen ik thuiskwam rook ik het meteen. Ik loop de woonkamer in, en daar lag al allemaal water," vertelt Quinta aan Hart van Nederland. Vorige week dinsdag kwam ze in een nachtmerrie thuis. Vanuit de toiletpot was er van alles omhoog gekomen. Tapijten, meubels, alles zat onder de waterige poep. "Ik dacht eerst nog dat de kinderkamer het ergste bespaard was gebleven, maar ook daar is het helemaal in de gordijnen getrokken."

Normaal zou de verdere financiële afhandeling van de schade allemaal door de inboedelverzekering zijn gebeurd, maar nu loopt de Amsterdamse vrouw dus tegen duizenden euro's schade aan. "Het is me simpelweg ontschoten", zegt ze schuldbewust. "Dat mag geen excuus zijn, maar het is wel heel erg shit."

'Medemenselijkheid'

Wat de situatie nog eens verergert is de oorzaak van de overstroming: een verstopte riolering. "Omdat de rioolverstopping veroorzaakt werd door verschillende spullen die erin zaten, vooral babydoekjes, is niet te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk is geweest", legt Marieke van Kruiningen van huurbaas Amvest uit. Ze heeft daardoor ook geen 'schuldige' van wie ze geld kan claimen via een aansprakelijkheidsverzekering.

Hoewel Quinta nog geen jaar in het huis woonde, zit ze nu noodgedwongen elders met haar jonge kinderen. Terug naar haar woning kan simpelweg niet, omdat de poep nog uit de vloer omhoog komt. Ze heeft juridische stappen overwogen en een advocaat ingeschakeld om te kijken of ze ergens nog geholpen kan worden. Ze vraagt zich af: "Waar is de menselijkheid? Ik heb de middelen niet om alles te vergoeden." Hoewel vrienden en familie bereid zijn te helpen, lukt het waarschijnlijk niet om alles te betalen.

Ook de verhuurder kan hierdoor weinig betekenen voor Quinta. "Als het een gebrek in het gebouw is, is het een ander verhaal. Maar hier gaat het om een riool", aldus van Kruiningen, die het "hartstikke vervelend" vindt voor de bewoonster. "Het probleem van de riolering hebben we verholpen, we hebben het appartement schoongemaakt." Andere zaken, zoals het vervangen van de vloer en het aanpakken van de schimmel, is afhankelijk van wie daarvoor als schuldige aansprakelijk gesteld kan worden. "Dat kan niet worden vastgesteld, en zou in normale situaties door de inboedelverzekering worden verholpen", aldus Van Kruiningen.

Honderdduizenden zonder inboedelverzekering

Quinta is niet de enige zonder inboedelverzekering. Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland blijkt dat 5,5 procent van de Nederlandse huishoudens geen inboedelverzekering heeft. Dat komt neer op ruim 460.000 huishoudens. Vooral jongvolwassenen tot en met 30 jaar met een eigen (huur)woning geven aan geen inboedelverzekering te hebben. Dit is in lijn met oudere onderzoeken van onder meer het Verbond van Verzekeraars, die hier meest recent gegevens uit 2010 over heeft.

Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat de schade aan spullen in je huis worden vergoed, zolang deze niet vast zitten aan je woning. "Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's", aldus de Consumentenbond.

"Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon. Een barbecue valt daar meestal níet onder, maar huisdieren vallen weer wel onder de dekking van je inboedelverzekering, tenzij ze expliciet zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden."

De Consumentenbond raadt iedereen aan om er vooral eentje af te sluiten. "Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel nodig", aldus de Consumentenbond. "Je hebt dan iets om op terug te vallen, als je brand of wateroverlast krijgt. Of als er bij jou thuis wordt ingebroken."

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.