Terug

Volg Hart van Nederland

Kaasliefhebbers opgelet: camembert met uitsterven bedreigd

nieuws

7 mrt 2024, 15:25

Aan het einde van je dag een flesje wijn opentrekken, muziekje aan, echt een momentje voor jezelf. Misschien een stukje kaas bij de wijn? Let dan op, want de geliefde camembert ligt straks misschien niet meer op je borrelplank. De zachte Franse kaas wordt namelijk met uitsterven bedreigd.

Reden hiervoor is dat de schimmelkaas zoveel gemaakt wordt, dat een bepaalde schimmel die de kaas zijn karakteristieke smaak en korst geeft, opraakt. De schimmel in kwestie is Penicillium camemberti. Er dreigt een tekort want de schimmel kan zich niet seksueel voortplanten en heeft een lage genetische diversiteit, iets wat andere schimmels wel hebben.

Ook het Franse Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) signaleerde het probleem al. "Blauwe kazen worden misschien bedreigd, maar de situatie is veel erger voor de camembert, die al op het punt van uitsterven staat."

Franse cultuur

Andere Franse kazen, zoals blauwschimmelkaas, hebben het ook moeilijk, volgens Franse wetenschappers, maar bij camembert is de situatie het meest zorgelijk. Camembert wordt al sinds de 18de eeuw gemaakt en is sindsdien wereldberoemd. De Fransen kunnen niet meer zonder en eten de lekkernij vaak met stokbrood en een wijntje.

Normandische kaasboeren maken zich geen zorgen en geloven de onderzoekers zelfs niet. "Mijn familie maakt al camembert sinds 1891, vijf generaties lang. Ik heb nog nooit van deze situatie gehoord", vertelde Bruno Lefèvre, directeur-generaal van Les fromageries de Normandie, een regionale kaasmakersvereniging, aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij zegt dat hij nog nooit problemen heeft gehad met de schimmel.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.