Terug

Volg Hart van Nederland

Meerdere OMT-leden bedreigd en thuis opgezocht

Meerdere OMT-leden bedreigd en thuis opgezocht

Milieu en Gezondheid

4 dec 2020, 08:12

Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) zijn de afgelopen tijd bedreigd, blijkt uit gesprekken die NU.nl had met OMT-leden. De huizen van verschillende leden zijn bezocht en er zijn brieven met intimiderende teksten bij hen bezorgd. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog Arts-microbioloog en OMT-lid Andreas Voss zegt dat hij een brief ontving waarin hij werd uitgemaakt voor "vreselijke aap". In een andere brief stond: "Ga maar terug naar de Duitsers". De brieven werden niet per post bezorgd, maar thuis in de brievenbus van Voss gedaan. Desondanks voelt Voss zich niet bedreigd.

'Ernstige bedreigingen'

Diederik Gommers, die zegt zelf niet te zijn bedreigd, spreekt over "ernstige bedreigingen". Het hoofd van de intensivecareafdeling van het Erasmus MC zegt dat die bedreigingen via sociale media worden geuit, maar dat OMT-leden soms ook thuis worden bezocht. Ook viroloog Marion Koopmans heeft thuis brieven gehad. Daarnaast heeft ze online berichten ontvangen waarop een afbeelding van een strop te zien was, met daarbij de teksten "it's waiting" en "nog even". Lees ook: Mondkapjesplicht verdeelt Nederland: 'Je pakt de vrijheid van mensen af' Volgens Gommers wordt "een enkel OMT-lid" zelfs beveiligd. Of dat om permanente beveiliging gaat, wil hij niet zeggen.

Twijfels over mediaoptredens

Niet alle leden die NU.nl sprak, zeggen zich geïntimideerd te voelen door de bedreigingen. De bedreigingen leiden bij meerdere wetenschappers van het Outbreak Management Team, het orgaan dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, wel tot twijfels over of ze door moeten gaan met hun mediaoptredens. Ze merken dat de bedreigingen vooral toenemen kort nadat ze op televisie of in een krant over het coronavirus hebben verteld. Lees ook: OMT: Restaurants kunnen nog niet open in december

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.