Terug

Volg Hart van Nederland

Veel corona in biblebelt: negen van de tien coronabrandhaarden is christelijke gemeente

Veel corona in biblebelt: negen van de tien coronabrandhaarden is christelijke gemeente

Milieu en Gezondheid

23 dec 2020, 18:41

In christelijke dorpen rukt het coronavirus op: negen van de tien coronabrandhaarden is een christelijke gemeente, bevestigt gezondheidsdienst RIVM na berichtgeving door Trouw. Urk, Bunschoten, Staphorst, Barneveld; ze staan allemaal in de top-10 van plaatsen waar relatief de meeste besmettingen zijn. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM bekeek met collega's alle gemeenten waar de SGP of de Christenunie bij de laatste verkiezingen meer dan 20 procent van de stemmen haalde. Dat zijn in totaal 42 christelijke gemeenten. Veertien van hen in de top-20 van gemeenten met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners te staan Negen christelijke gemeenten zijn zelfs terug te vinden in de top-10 van coronabrandhaarden. "We signaleren inderdaad dat het aantal besmettingen in sommige regio's hoger is", aldus een woordvoerder van de gezondheidsdienst. "En dat dat voornamelijk christelijke gemeenten zijn." Lees ook: Aantal nieuwe coronabesmettingen weer iets toegenomen na dagenlange daling

Grote gezinnen of kerkbezoek?

Hoe de besmettingen binnen een gemeente verdeeld zijn, weet het RIVM niet. "Maar het is aannemelijk dat de christelijke gemeenschappen de verklarende factor zijn omdat het verband anders niet zo duidelijk was", verklaart epidemioloog Van den Hof tegen Trouw. Ze heeft geen duidelijke oorzaak kunnen vaststellen voor het hoge aantal gevallen in de gemeenten, maar noemt wel een paar mogelijkheden, zoals de grote gezinnen. Als één gezinslid het virus oploopt, is de kans dat ook de rest het krijgt groot. Bekijk video: Lockdown? In Staphorst gingen afgelopen zondag 200 mensen 'gewoon' naar de kerk Ook het feit dat leerlingen van streng gelovige scholen vaak uit verschillende plaatsen komen, kan bijdragen aan de hoge besmettingscijfers. Kerkbezoek hoeft in principe geen directe oorzaak te zijn, aldus Van den Hof. "Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, afstand bewaart en na de dienst niet blijft napraten, zie ik er geen belangrijke risicofactor in."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.