Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlands record gebroken: Dick vangt meerval van 2,36m

Dieren

10 aug 2019, 18:52

Eerder deze week brak sportvisser Dirk Ditter het Nederlands record al door een meerval van 2,27 meter binnen te hengelen. Zaterdag wordt die topprestatie alweer teniet gedaan door Dick Jansen die een vis van 2,36 meter aan de haak had. De karpervisser uit Ulft dacht in eerste instantie een hele mooie karper te pakken te hebben, maar na dertig minuten worstelen zien hij en zijn vismaatje Mark Buijl een wel heel groot gevaarte heen en weer kronkelen onder het wateroppervlak van de Oude IJssel. Lees ook: Dirk vangt grootste meerval ooit in Nederland: 2,27 meter! "Mark zei dat de vis wel de 1,80 meter wel voorbij zou gaan, maar ik zag toen al dat 'ie groter dan twee meter was. Dan wordt het toch heel spannend, want zo'n grote meerval is wel 80 of 90 kilo en je weet dan niet zeker of je materiaal dat wel aankan", vertelt Dick.

Meervallen zijn een soort processierupsen

De mannen weten het beest toch op de kant te krijgen. In eerste instantie met een gevoel van teleurstelling. "We komen om karpers te vangen en dan heb je ineens een meerval aan de lijn", legt Dick uit. "Ik vind dat echt hele vieze vissen, ze stinken en zijn lelijk. Daar ben ik niet voor gekomen." Dick vergelijkt de meerval met de processierups: "Het is een exoot die ooit is uitgezet om een plaag te bestrijden, maar die vis eet alles op. Daarom zit er hier bijna geen witvis meer in de Oude IJssel en wordt die vis zo groot."

Nooit meer zwemmen in de Oude IJssel

Als de initiële teleurstelling is weggeëbd  zijn de twee sportvissers toch wel trots op hun prestatie. "Nadat we de vis terug in het water hadden gezet, zei Mark tegen me: 'Man, je hebt wel gewoon het Nederlands record'. Vervolgens beginnen de appjes binnen te lopen en dan besef je je dat het echt wel bijzonder is." Wel raadt de Ulfenaar iedereen af in de Oude IJssel te zwemmen. "Vroeger dook ik hier zonder nadenken het water in, maar nu ga ik met m'n gezin toch liever naar het zwembad. Je kunt je toch niet voorstellen dat er ineens zo'n gevaarte onder je door zwemt. Hij is zo groot dat mijn kop makkelijk in zijn bek past." [gallery ids="1170252,1170251,1170250"]

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.