Terug

Volg Hart van Nederland

Moet betalen voor seks strafbaar worden? 'Het is doodeng'

Politiek

9 apr 2019, 18:30

Het nieuws rondom de petitie om het gebruik maken van en geld verdienen aan betaalde seksdiensten strafbaar te maken, doet dinsdag veel stof opwaaien. Voor- en tegenstanders staan vandaag lijnrecht tegenover elkaar. De petitie is in 2013 gestart op initiatief van jongerenbeweging Exxpose, Hierin wordt ook gepleit voor het hulp bieden van hulp aan degenen die het sekswerk uitvoeren, in plaats van het te bestraffen. Er zijn inmiddels ruim 40.000 handtekeningen verzameld. "Bij deze petitie ligt de focus op prostitutie, maar we bedoelen seksdiensten in de breedste zin van het woord, dus ook bijvoorbeeld pornofilms en webcammen", aldus woordvoerder van Exxpose Willemijn de Jong.

Klein deel van de groep

De Jong is van mening dat het belang van mensen die worden gedwongen tot werken in de seksindustrie zwaarder weegt dan dat van mensen die dat uit vrije wil doen. "Ik weet dat er vrouwen zijn die dit werk gewoon graag doen, maar zij zijn slechts een klein deel van de groep vrouwen die geld verdienen met het verlenen van seksuele diensten." Lees ook: Sekswerkers eisen decriminalisatie van sekswerk "Het grootste deel bestaat uit kwetsbare vrouwen die worden gedwongen", vindt De Jong. "Die vrouwen moeten worden geholpen. De happy hookers die dit vrijwillig doen omdat ze zo van seks houden, kunnen alsnog gewoon veel seks hebben, alleen verdienen ze er dan geen geld aan."

Levensgevaarlijk

Yvette Luhrs, voormalig voorzitter van PROUD - de belangenvereniging voor sekswerkers - vindt de petitie levensgevaarlijk. "Het opvoeren van het Zweedse model levert meer geweld op tegen sekswerkers, blijkt uit onderzoek. Sinds het in Ierland is ingevoerd zien we 50 procent meer meldingen van geweld tegen sekswerkers. In Frankrijk lopen de HIV-besmettingen onder sekswerkers op." "Het is doodeng. De mensen die nu gedwongen worden breng je namelijk ook in een gevaarlijkere situatie", aldus Luhrs. "Mensen die nu onder dwang werken, stappen niet ineens uit de prostitutie."

Lees ook: Steeds meer seksclubs verdwijnen, de GGD maakt zich zorgen

Luhrs legt uit dat zij een andere oplossing ziet. "Iedereen is tegen uitbuiting en we zijn gebaat bij een gezonde sector", vertelt ze. "Als je wil dat sekswerkers veilig zijn, moet je aan sekswerkers vragen wat ze nodig hebben om veilig te werken. Aan de hele groep. Maar we komen gewoon nooit aan tafel."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.