Politiek

Sekswerkers eisen decriminalisatie van sekswerk

Sekswerkers demonstreren zaterdagmiddag in Amsterdam “om aandacht te vragen voor het geweld en onrecht waarmee sekswerkers dagelijks geconfronteerd worden.” Tijdens de Internationale Dag van de Sekswerker willen ze een krachtig geluid laten horen.

PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers in Nederland, luidt namelijk de noodklok: “De nieuwe regressieve wetgeving van minister Grapperhaus staat lijnrecht tegenover het wetenschappelijke onderzoek naar veiligheid voor sekswerkers.”

Lees ook: Sekswerkers winnen rechtszaak van gemeente Den Haag over registratie

De organisatie ziet zich gesteund door adviezen van bijvoorbeeld Amnesty International en Human Rights Watch. Volgens PROUD is decriminalisatie van sekswerk dé manier voor een veiligere en leefbare toekomst voor sekswerkers.

Desastreuze gevolgen

In de nieuwe kabinetsplannen krijgen sekswerkers en hun omgeving te maken met veel strengere regels. De wet lijkt op het zogenaamde ‘Zweedse model’ dat in andere landen al is ingevoerd. De gevolgen voor sekswerkers van dergelijke wetgeving zijn desastreus, zegt PROUD.

In Ierland is na de invoering het geweld tegen sekswerkers enorm toegenomen. Hetzelfde geldt voor Frankrijk en vanuit de Verenigde Staten komen dezelfde verhalen.

Lees ook: Steeds meer seksclubs verdwijnen, de GGD maakt zich zorgen

Op zaterdag loopt PROUD rond 16:00 samen met andere organisaties en politieke partijen van de Nieuwezijds Voorburgwal naar het Oude Kerksplein.