Misdaad

Wie was de vrouw van Gerrit Jan van D.? En andere vragen die we nog hebben rond ‘Ruinerwold’

Er is al veel geschreven rond het gezin uit Ruinerwold dat negen jaar totaal onder de radar leefde. Maar op veel vragen ontbreekt het antwoord. Wie was de vrouw van Gerrit Jan van D., bijvoorbeeld. Hart van Nederland zet vragen die er zijn onder elkaar.

Lees ook: Mysterie rondom spookgezin uit Ruinerwold: wat weten we tot nu toe?

Zijn Gerrit Jan van D. en de kinderen familie?

Kort nadat het gezin werd ontdekt, bleek dat geen van de zes kinderen staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Sterker nog, het OM kan tot op de dag van vandaag niet bevestigen of de inmiddels volwassen kinderen ook daadwerkelijk kinderen van Gerrit Jan van D. zijn. Om die reden laat het OM DNA-onderzoek uitvoeren.

Waarom zijn er drie kinderen eerder vertrokken?

Uit het persbericht dat de familie van Van D. eerder naar buiten bracht, werd duidelijk dat er drie andere kinderen de situatie eerder zijn ontvlucht. Zij hebben zich gewend tot nog een andere zoon van Van D., uit een eerder huwelijk. Wie deze kinderen zijn, waarom zij zijn vertrokken en in hoeverre zij op de hoogte waren van wat er zich in Ruinerwold afspeelde, is niet duidelijk.

Hoe zit het met de gezondheid van Gerrit Jan van D.?

Als we de verhalen van zoon Jan kunnen geloven, heeft Gerrit Jan een aantal jaar geleden een hersenbloeding gehad. Sindsdien zou hij verlamd zijn, al is dat nooit officieel bevestigd. Wel zeker is dat Van D. in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen verblijft. Het is niet duidelijk hoe het met de gezondheid van Van D. is gesteld en of hij aanspreekbaar is.

Lees ook: Gezin Ruinerwold staat niet ingeschreven bij basisadministratie

Waarom zit zoon Jan ergens anders dan de rest?

Jan, de zoon die zich bij Café de Kastelein in Ruinerwold meldde, verblijft op dit moment niet op dezelfde locatie als zijn vermeende broers en zussen. We weten niet waarom.

Werden de zes kinderen tegen hun wil vastgehouden?

Zowel Josef B. als Gerrit Jan van D. worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Maar of zij de zes kinderen daadwerkelijk tegen hun wil hebben vastgehouden, is niet duidelijk.

Waarom hield Josef B. zijn mond?

Hij huurde de boerderij waarin Van D. met zijn gezin woonde, hij hielp met verbouwen en hij bracht zo nu en dan goederen. Maar waarom hij dat deed, weten we niet. Evenmin weten we waarom Josef B. nooit een woord heeft gerept over het gezin dat woonde in de boerderij die hij huurde.

Lees ook: Kelderzoon ‘Jan’ (25) liet sporen na op sociale media: ‘We zorgen nu met plezier voor papa’

Wie was de vrouw van Gerrit Jan van D.?

De vrouw van Gerrit Jan van D. zou in 2004 zijn overleden aan de gevolgen van darmkanker. Tenminste, als we zoon Jan en de verhalen van buurtbewoners van het gezin mogen geloven. Haar dood werd alleen nooit gemeld. Het OM kan de dood van de vrouw nog steeds niet officieel bevestigen.

Waar komen de stapels cash vandaan die in het huis in Ruinerwold zijn gevonden?

De politie vond na de ontdekking van de familie een groot geldbedrag in het huis in Ruinerwold. Het zou gaan om een geldbedrag van tienduizenden euro’s. Waar het geld vandaan komt is  onbekend.

Waarom werd de huur van twee winkelpanden in Zwartsluis doorbetaald?

Gerrit-Jan van D. heeft meer dan tien jaar geleden twee speelgoedwinkels gehad in het dorp Zwartsluis in Overijssel. De winkels waren gespecialiseerd in houtproducten. De winkels zijn maar kort open geweest, maar in de jaren daarna werd elke maand netjes de huur overgemaakt. In de dagen na de ontdekking van het spookgezin heeft de politie onderzoek gedaan in de panden in Zwartsluis. Of dat iets heeft opgeleverd is onbekend.

Waarom zat het gezin in de boerderij?

Het heetste hangijzer is en blijft: waarom leefde het gezin überhaupt in afzondering in de boerderij in Ruinerwold? Er lijkt een antwoord te schuilen in de levensopvattingen die Gerrit Jan van D. verspreidde via zijn blogs, Facebookpagina’s en zijn online gedachtegoed getiteld Eagle Rock Wiki. Maar een duidelijke verklaring is nog niet gegeven.

Woensdag worden Gerrit-Jan van D. en Josef B. voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank. Daar wordt beslist of beide mannen nog langer vast blijven zitten.

Lees ook: Politie doorzoekt twee oude winkels in Zwartsluis in onderzoek keldergezin Ruinerwold