112

Kelderkind klopte bij kroegbaas Chris aan voor hulp: 'Ik kan niet meer terug, ik zoek hulp'

Chris Westerbeek is zaterdagnacht zijn café in Ruinerwold aan het afsluiten, als er plotseling een verwarde man aan de bar staat. Omdat het café gaat sluiten, stuurt de kroegbaas de man weg.

“Afgelopen zondag kwam hij weer in de kroeg en vroeg hij om hulp”, vertelt Westerbeek. “We zagen duidelijk aan zijn verwarde blik dat hij die echt nodig had.” De man van ongeveer 1.80 meter lang is opvallend dun. Hij heeft lang, onverzorgd haar en een baardje.

Stroeve communicatie

Westerbeek probeert met de man in gesprek te gaan, maar de communicatie verloopt stroef. “Ik vroeg wat hij hier deed en hoe hij hier terechtkwam”, vertelt de café-eigenaar. “Verder liet hij niet veel los. Alleen dat hij hulp nodig heeft en dat hij niet naar huis kon.”

Lees ook: Vader leeft jarenlang met zes kinderen in kelder in afwachting van ‘einde der tijden’

Westerbeek belt de politie en draagt de man over aan de agenten.

Beerput

Dinsdag kwam het verhaal naar buiten dat de man deel uitmaakt van een gezin met vijf kinderen dat jarenlang in een kelder leefde onder een afgelegen boerderij. Het gezin was zelfvoorzienend en had geen contact met de buitenwereld. De kinderen zouden geen idee hebben dat er ook nog andere mensen op de wereld bestonden. “Onvoorstelbaar”, reageert Westerbeek geschokt. “Dat dit kan überhaupt nog in Nederland. Er gaat nu wel een beerput open.”