Opmerkelijk

'Spookvader' Gerrit Jan van D. geeft op sociale media inkijkje in leven

Gerrit Jan van D., de vader van het spookgezin uit Ruinerwold, was bijzonder actief op sociale media. Zijn Facebookaccount onder het pseudoniem ‘John Eagles’ geeft een inkijkje in wat hem bezig hield.

In tien jaar tijd heeft Gerrit Jan van D. honderden berichten op zijn account geplaatst. Vaak meerderen op een dag. Na januari 2014 wordt het stiller op zijn pagina.

Fervent sporter

Het laatste aansprekende bericht is van december 2015. In een video laat Van D. zijn zelfgemaakte roeiapparaat zien aan zijn Facebookvrienden. Hij schrijft erbij: “Het werkt heel goed en is een goede oefening voor het hele lichaam. Dit is nu onderdeel van mijn dagelijkse routine.”

In 2013 publiceerde Van D. een foto van hemzelf in vechthouding. Hij beoefent een Oosterse bewegingssport, meldt hij: “Mijn dagelijkse Tai chi lichaamstraining.”

Op 3 augustus 2016 had Gerrit Jan van D. naar eigen zeggen een beroerte. Volgens RTV Drenthe lag de vader in bed toen de politie het afgesloten gezin ontdekte. Na de beroerte plaatst hij jarenlang niks meer op Facebook, tot begin dit jaar.

Zijn bijdrage blijft summier: het tweede en meteen ook laatste bericht na zijn hersenproblemen komt uit maart en is een foto van zijn katten. Van sportactiviteiten is geen spoor meer.

Lid van sekte

Tussen 2009 en 2014 plaatst Gerrit Jan van D. talloze berichten over Noord- en Zuid-Korea en de Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Eerder was al duidelijk dat Van D. kort lid was van de Moon-sekte, een religieuze beweging.

Lees ook: Mysterie rondom spookgezin uit Ruinerwold: wat weten we tot nu toe?

Van D. beheert verschillende weblogs waarop hij zijn geloofsovertuiging verkondigt. Voor de website Eagle Rock Wiki schreef hij meer dan driehonderd artikelen, met koppen als ‘De belangrijkste kracht die de spirituele en fysieke werelden verenigt’ en ‘Elke ziel is een spiegel’.

Op de videowebsite Vimeo heeft Van D. verschillende filmpjes geplaatst, voornamelijk over spirituele zaken. Ook publiceerde hij er verschillende podcasts waarin hij vermoedelijk zelf te horen is.

Gerrit Jan van D. ondernemer

Verder valt aan de digitale sporen van Gerrit Jan van D. op dat hij een groot hart heeft voor de natuur en dieren. Hij plaatst veel foto’s en video’s van planten en katten. In de tuin van de boerderij in Ruinerwold zou het gezin hun eigen groenten en fruit verbouwen.

Op zijn Facebookprofiel schrijft Van D. dat hij zich bezighoudt met duurzaam bouwen, biologische landbouw en kinderspeelgoed. In 2006 begon Gerrit Jan, samen met Josef B., twee winkels in het dorp Zwartsluis. Het gaat om een vloerenwinkel en een speelgoedzaak waar houten speelgoed wordt verkocht.

Langer vast

Van D. werd dinsdag aangehouden op verdenking van de vrijheidsberoving van zijn kinderen, het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen. De rechter-commissaris heeft maandag besloten dat hij nog minimaal 14 dagen vast blijft zitten. Volgens het Openbaar Ministerie ligt de man in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Het OM wil niet zeggen wat de man heeft. Hij zou een aantal jaren geleden een hersenbloeding gehad hebben. Van D. zit in beperking, hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat.