Terug

Volg Hart van Nederland

Stille tocht in plaats van verjaardagsfeest: honderden herdenken doodgeschoten Gianna (14)

112

10 jan 2023, 22:25

Vandaag zou Gianna uit Brunssum 15 zijn geworden. Zou, want op 20 december 2022 werd ze doodgeschoten in haar woning. Om haar te herdenken organiseerde de familie op haar verjaardag een stille tocht.

Honderden buurtbewoners van Gianna verzamelden zich, gehuld in T-shirts met Gianna's foto erop afgedrukt, dinsdagavond op het Lindeplein in Brunssum om mee te lopen met de tocht. Gianna werd op 20 december doodgeschoten in haar woning in het Limburgse Brunssum door een 39-jarige vriend van de familie. De man uit Heerlen overleed later aan zijn verwondingen.

'Blij meisje'

Niemand hield het droog tijdens de tocht. "Het was een blij meisje", vertelde een buurjongen van Gianna. "Altijd buiten te vinden, moeilijk naar binnen te krijgen. Vrolijk, spontaan. Een supergoede vriendin." Ook Gianna's klas was aanwezig bij de stille tocht.

Ze lazen een brief voor die gericht was aan Gianna. "We zijn vandaag met de hele klas naar jou toegekomen. Ik hoop dat je nog steeds dezelfde persoon bent als je voorheen was." Burgemeester van Brunssum, Wilma van der Rijt, was er ook. "Het doet heel veel met me", zei ze tegen Hart van Nederland. "Ik ben drie jaar burgemeester en ik hoop dit nooit meer mee te maken. Een jong leven kapot. Dat mag nooit meer gebeuren."

De stiefvader van Gianna raakte zwaargewond die avond en ligt nog steeds in het ziekenhuis. "Het gaat redelijk met hem", vertelt zijn vader. "Hij kan al een beetje praten, maar hij is achterin zijn hoofd geraakt. Hij is blind en verlamd." Het motief voor de schietpartij is nog altijd onduidelijk.

Eerder vormden al honderden mensen een erehaag voor Gianna:

Honderden mensen vormen erehaag voor doodgeschoten Gianna (14)
0:22
Honderden mensen vormen erehaag voor doodgeschoten Gianna (14)

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.