Terug

Volg Hart van Nederland

'Roep om soepelere regels voor jagers na drama Weiteveen stuit op weerstand'

112

22 jan 2024, 10:48

Een pleidooi van de Jagersvereniging om de regels voor jagers met een jachtvergunning te versoepelen, is bij de Faunabescherming in het verkeerde keelgat geschoten. De stichting die opkomt voor in het wild levende dieren, is vooral verbolgen over de timing van de oproep, drie dagen na het fatale schietdrama in het Drentse Weiteveen.

Dat schrijft het AD maandag. De 50-jarige Richard K. schoot vorige week dinsdag in Weiteveen een 44-jarige vrouw en een 38-jarige man dood. Volgens het OM gebruikte hij daarbij excessief geweld en droeg hij tijdens de dubbele moord meerdere wapens bij zich.

K. is in het bezit van een wapenvergunning en is volgens de krant als 'fervent jager' ook lid van de Jagersvereniging. Een paar dagen na het fatale schietdrama schrijft de vereniging op haar website te hopen op de invoering van een "meerjarige digitale jachtakte".

Jagers zouden voor een verlenging van hun jachtvergunning zich dan nog maar eens in de drie jaar én op afstand hoeven te melden voor een psychologische test bij de politie. Nu is dat nog ieder jaar en wordt de test fysiek afgenomen op het politiebureau.

'Losgezongen van de werkelijkheid'

De Faunabescherming noemt de oproep, met het drama in Weiteveen nog vers in het geheugen, "reden tot zorg". "Om uitgerekend nu hiervoor te pleiten, laat zien dat deze club totaal is losgezongen van de werkelijkheid", zegt de stichting tegen de krant.

Ze wil juist dat het toezicht op het verstrekken van jachtvergunningen wordt verscherpt. "Je moet er alles aan doen om onschuldigen geen slachtoffer te laten worden van een burger die mogelijk onterecht dodelijke wapens in zijn bezit heeft gekregen."

Alphen aan den Rijn

De natuurstichting refereert aan het bloedbad in Alphen aan den Rijn in 2011, waarbij Tristan van der V. zes mensen doodschoot in winkelcentrum De Ridderhof. "Ook hier zijn signalen dat het niet goed zou gaan met iemand die een wapenvergunning heeft. Er is destijds gezegd: we moeten beter op de hoogte zijn. Nou, daar is kennelijk niets mee gedaan", zegt voorzitter Niko Koffeman tegen de krant.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.