Terug

Volg Hart van Nederland

Regionale politici steeds vaker bedreigd: 'Mijn man kreeg een condoleancekaart'

112

6 juli 2022, 22:57

Bijna de helft van de burgemeesters, raads- en Statenleden heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie of intimidatie. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met 2014, toen een kwart van de lokale en provinciale bestuurders en volksvertegenwoordigers daarmee werd geconfronteerd.

Marcelle Hendrickx (D66) is sinds 2014 wethouder in Tilburg en kan helaas meepraten over het probleem. Ze werd twee jaar lang bedreigd. "Ik kreeg brieven en berichten via sociale media. Maar het ging verder: ik ben bekogeld met eieren en mijn man kreeg op een dag een condoleancekaart over mij", vertelt Hendrickx aan Hart van Nederland. "Toen uiteindelijk zelfs mijn dochters ermee te maken kregen en het mijn privéleven beperkte, ging ik stappen ondernemen."

Celstraf en contactverbod

In mei van dit jaar werd een verdachte veroordeeld voor smaad en belediging. De verdachte krijgt drie maanden voorwaardelijke celstraf, een geldboete en een contactverbod van vijf jaar. "Vooral met dat laatste was ik blij", verteld Hendrickx. "Door de uitspraak voelde ik me gesteund. Ik besefte wel dat alle bedreigingen veel invloed op me hebben gehad. Het ging echt onder mijn huid zitten. Door de uitspraak heb ik mijn vrijheid terug."

Ook ruim een op de drie ambtenaren heeft in 2021 te maken gehad met agressie of geweld. Dat staat in de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022 die minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

"Het zijn echt heftige cijfers", zegt Bruins Slot in een toelichting. "Zeker de laatste jaren is de groei echt heel erg scherp." Duidelijke oorzaken heeft ze niet. Daar wordt de komende tijd onderzoek naar gedaan.

Vreselijke doodsbedreigingen

"We willen echt scherp krijgen waar het 'm in zit." De bedreigingen zijn volgens haar zeer uiteenlopend. "Het zijn vreselijke doodsbedreigingen, het gaat om scheldpartijen. Maar wat het ook is: het is onacceptabel."

Of de verstrekkende coronamaatregelen een oorzaak van de toenemende agressie zijn, kan de minister nu nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat in de coronaperiode een verschuiving plaatsvond van fysieke naar online bedreigingen en intimidatie.

ANP/Redactie Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.