Terug

Volg Hart van Nederland

Dit team van reddingswerkers haalde vader uit ingestorte woning Oldenzaal

Dit team van reddingswerkers haalde vader uit ingestorte woning Oldenzaal

112

5 apr 2022, 15:18

Specialisten slaagden er maandag in een gewonde man onder het puin vandaan te halen in Oldenzaal. Na een gasexplosie stortte daar een woning in, met de bewoners er nog onder. Ook reddingswerker Dirk Jan Pullen spoedde zich samen met zijn team naar het rampgebied.

De eerste twee bewoners konden al vrij snel na de instorting van het huis door de brandweer uit hun benarde positie gehaald worden. Om het laatste slachtoffer te kunnen bevrijden werden de experts van het team Specialisme Technische Hulpverlening (STH) opgeroepen en naar Oldenzaal gestuurd.

Deze specialistische teams worden ingezet bij incidenten waarbij instorting dreigt of de slachtoffers met 'normale' inzet niet te bereiken zijn. Het gaat om gebeurtenissen die zelden voorkomen, maar waarvan de impact bijzonder groot is. "Wij ondersteunen de al ingezette brandweer, met extra middelen en extra kennis", legt teamleider Pullen uit.

'Wij moeten de tijd nemen'

Die hulp was ook nodig in Oldenzaal. Toen bleek dat de man des huizes niet door de reguliere brandweer kon worden bevrijd, ging het alarm op de kazerne in Zwolle af. "Ieder brandweermens krijgt een gezonde dosis adrenaline als hij of zij wordt gealarmeerd, dat is bij dit team niet anders", vertelt Pullen.

Toch is haasten precies niet wat de STH-specialisten moeten doen. "Waar wij op getraind worden is dat we de tijd nemen", legt de teamleider uit. "Dat klinkt misschien gek, je wil natuurlijk snel helpen. Maar vaak help je het beste door eerst rustig een goed plan te maken, om het zo veilig mogelijk te doen."

Terugdenken aan Coevorden

Het slachtoffer bleek bekneld te liggen onder een stuk beton. "Dat moest worden verwijderd, en dat hebben we met precisie gedaan. Het belangrijkste is dat er verder niets instort", blikt Pullen terug op de reddingsoperatie. "We hebben een plan gemaakt, de boel gestabiliseerd en uiteindelijk de betonplaat stukje bij stukje kleiner gemaakt."

Het incident deed Pullen en zijn collega's denken aan de instorting in het Drentse Coevorden in december 2019, toen een klein jongetje onder het puin lag. "We wisten dat ook hier minstens één persoon lag, we hebben honden ingezet om zeker te zijn dat er niet meer slachtoffers waren."

Kruiken naar beknelde man

Een mooie leerschool van toen was het voorkomen van onderkoeling met kruiken en heaters, legt hij uit. "Dus we hebben de politie gevraagd om rond te gaan om warme kruiken op te halen. Die werden massaal aangeleverd door de buurt." Vanaf het begin zat er iemand vlak bij het slachtoffer. "Die heeft kunnen zorgen dat die kruiken bij hem kwamen."

Uiteindelijk kon de man met succes uit zijn benarde situatie worden bevrijd. Hij is gewond naar het ziekenhuis afgevoerd, maar was niet in levensgevaar. "Ik kan wel zeggen dat de stemming hier uitermate goed was aan het einde van de dag", zegt Pullen tot slot. "We beseffen ook dat het geen vanzelfsprekendheid is dat al onze klussen slagen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.