Terug

Volg Hart van Nederland

Politie bezoekt kopers illegaal vuurwerk thuis na in handen krijgen bestellijst

112

29 dec 2022, 19:47

De politie heeft tijdens een grootschalige actie op tientallen adressen in Nederland honderden kilo's verboden vuurwerk en zelfgemaakte explosieven in beslag genomen. De kopers van het vuurwerk werden opgespoord via een bestellijst van een online verkoper.

Vanaf donderdag mag er drie dagenlang (legaal) vuurwerk verkocht worden. Sommigen hebben daar niet op gewacht en hebben via illegale kanalen al (zwaar) vuurwerk in huis gehaald. Andere Nederlanders gingen de grens over om in Duitsland goedkoper vuurwerk in te slaan.

Zelf geknutselde explosieven en nitraten

Zo werd in het midden van het land 850 kilo verboden vuurwerk gevonden, en in Joure, Hoorn en Rotterdam vonden agenten tientallen kilo's illegaal vuurwerk. Ook werden geknutselde explosieven, professioneel vuurwerk, siervuurwerk, cobra's, nitraten en singleshots aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie was in Nederhorst den Berg nodig om het vuurwerk af te voeren.

De meeste kopers bleken volgens de politie minderjarig en thuiswonend bij ouders die niet op de hoogte waren van het vuurwerk in huis.

Vuurwerklont is alleen toegestaan voor professioneel gebruik en kan gebruikt worden om een bestaande lont te verlengen of om meerdere stuks vuurwerk met elkaar te verbinden. Kruit uit vuurwerk kan ook hiermee worden gecombineerd tot nieuwe explosieven, aldus de politie.

Bezoekje van oom agent

De bestellijst die de politie in handen heeft gekregen bij een ander onderzoek, is verspreid onder alle politie-eenheden. "Tot de jaarwisseling kunnen nog meer kopers op bezoek van de politie rekenen", waarschuwt Erik Kooijker, vuurwerkexpert bij de politie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.