Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlanders massaal in de rij voor Duits vuurwerk, schappen in twee minuten leeg

nieuws

29 dec 2022, 10:28

Nederlanders trekken donderdag massaal de grens over om hun slag te slaan bij Duitse vuurwerkhandelaren. De vraag is misschien zelfs wel groter dan voor de coronacrisis, denkt VuurwerkDuitsland, een bedrijf met meerdere vestigingen vlak over de grens.

Ook Heron Fireworks in Emmerich, net voorbij Nijmegen, ziet zat er opvallend veel vuurwerkpakketten vooraf vanuit ons land besteld zijn. En over de grens bij Enschede is het beeld niet anders: daar waren in een winkel in Anhaus de schappen binnen twee minuten leeg.

In het nabijgelegen Gronau heerst er in de winkels totale gekte, zegt een correspondent ter plaatse. Beveiligingspersoneel moet er namelijk het vuurwerk de winkels indragen, honderden mensen staan klaar om het direct te pakken nog voordat het in de schappen ligt.

Grote knallers

Het Duitse vuurwerk is doorgaans goedkoper dan het Nederlandse. Ook kan het daar overal verkocht worden, bijvoorbeeld in supermarkten en zijn de regels minder streng dan in ons land. Van scherts- en fopvuurwerk zoals knalerwten tot peperdure, grote vuurpijlen en zware knallers: alles is er gewoon verkrijgbaar. Maar er zijn wel een paar regels om op te letten. Wie in Duitsland vuurwerk koopt, mag maximaal 25 kilo terug meenemen. Bij de meeste verkooppunten moet een koper minstens 18 jaar zijn, maar bij sommige supermarkten kunnen 16-jarigen al terecht. Het vuurwerk thuis laten bezorgen is verboden. Ook moet het Duitse knalwerk voorzien zijn van een Nederlandse handleiding.

Let op: controles

Van donderdag tot en met zaterdag rijden marechaussee en politie ook wat vaker door de grensregio om een oogje in het zeil te houden. Alle vuurwerkkopers controleren is volgens een politiewoordvoerder onmogelijk. "Maar wie met een grote aanhanger vol de grens oversteekt loopt echt wel een kans dat hij aan de kant wordt gezet. Dat kan een boete van minimaal 100 euro en een aantekening op het strafblad opleveren."

Beeld: SPS Media

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.