Terug

Volg Hart van Nederland

ME grijpt in: klimaatactivisten uit gebouw Universiteit van Amsterdam gezet

112

16 jan 2023, 21:39

De Mobiele Eenheid (ME) is maandagavond om 20.30 uur begonnen aan de ontruiming van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA), dat sinds maandagmiddag bezet is door tientallen klimaatactivisten. Ze maken zich schuldig aan lokaalvredebreuk, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De activisten eisen van de UvA dat ze de banden met Shell verbreken.

Een woordvoerder van de actievoerders zei aan het begin van de ME-actie dat er tientallen activisten in het gebouw van de voormalige Academische Club bivakkeerden. "Die komen er voorlopig niet uit."

Zo zag de ME-actie eruit:

ME grijpt in: klimaatactivisten uit gebouw Universiteit van Amsterdam gezet
0:41
ME grijpt in: klimaatactivisten uit gebouw Universiteit van Amsterdam gezet

Ook buiten het gebouw stonden volgens de woordvoerder nog zo'n zeventig tot tachtig mensen te demonstreren en ook zij waren niet van plan te vertrekken. "We willen solidair zijn met degenen die binnen zitten."

Plakkers

Aan het gebouw hangen diverse spandoeken met daarop teksten zoals occupied (bezet) en UvA cut ties with Shell (UvA, verbreek de banden met Shell).

Eerder op de dag sprak een vertegenwoordiging van het college van bestuur van de universiteit met de actievoerders. Er is door hen duidelijk gemaakt dat bezetting niet is toegestaan op de UvA.

Omdat de actievoerders niet direct konden toezeggen of ze zouden vertrekken, deed de UvA aangifte van huisvredebreuk.

Klimaatactivisten halen de afgelopen maanden wel vaker met soms opvallende acties het nieuws. Zo plakte iemand zich vast aan de talkshowtafel bij Jinek en lijmde eind oktober een activist zich vast aan het Vermeer-kunstwerk 'Meisje met de Parel'.

Dat is te zien in deze video:

Klimaatactivist plakt zich vast aan schilderij Meisje met de parel van Vermeer
1:38
Klimaatactivist plakt zich vast aan schilderij Meisje met de parel van Vermeer

Hart van Nederland/ANP

Beeld: HFV

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.