Terug

Volg Hart van Nederland

Klimaatactivist lijmt zich vast aan talkshowtafel Beau

Klimaatactivist lijmt zich vast aan talkshowtafel Beau

Entertainment

25 okt 2022, 22:52

Bijzondere televisie bij RTL dinsdagavond. Een klimaatactivist lijmde zich vast aan de talkshowtafel bij Jinek als het gesprek gaat over het doel waar hij voor strijdt. Beau van Erven Dorens, die invalt als presentator, laat het gesprek gewoon doorgaan.

In eerste instantie is Extinction Rebellion-activist Jelle de Graaf gewoon een tafelgast die aan de discussies meedoet. Maar tijdens zijn onderwerp springt hij ineens op tafel en pakt hij een tube lijm. In een mum van tijd zit hij met beide handen vastgelijmd aan het tafelblad, tot grote verbazing van de aanwezige gasten. "Kijk uit" zegt Beau. "Andere gasten fluisteren naar elkaar: "hij gaat zich vastlijmen...". Daarna begint de activist een tirade over klimaatverandering en de negatieve gevolgen daarvan.

Tekst gaat verder onder de tweet

Kleine actie, grote impact

De actie van De Graaf maakt onderdeel uit van een bredere stroom aan protesten die de afgelopen weken door heel Europa spelen. Klimaatactivisten van Just Stop Oil gooien daarbij vloeistoffen zoals soep over bijvoorbeeld beroemde schilderijen en lijmen zich daarna vast aan een object, of zoiets zoals een muur of vloer. Meerdere musea zijn al slachtoffer geworden van deze acties. Saillant detail is dat bij Jinek ook Van Gogh-museumdirecteur Emilie Gordenker aan tafel zit.

Ook slopen activisten zaken zoals benzinepompen en verstoren ze het verkeer op drukke plekken. Meerdere activisten zijn al opgepakt. Ze maken zich zorgen over klimaatverandering en willen dat er per direct geen gebruik meer gemaakt zal worden van fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld olie. De Graaf noemt het belangrijk dat deze acties plaatsvinden. "Het is een heel kleine, symbolische actie die een heel grote impact heeft. Als je kijkt naar wat er op het spel staat: dat is het leven op aarde."

Beau blijft rustig

Na de reclame is de activist overigens weer losgeweekt en gaat Beau vrolijk verder. "Eva zei: 'misschien is het leuk als jij de show overneemt...'", zegt Van Erven Dorens lachend. De Graaf wordt achter de schermen opgevangen, het gaat goed met hem volgens de presentator. "Waarschijnlijk lijmt hij zich nu vast aan mijn kleedkamer", grapt hij nog. De andere gasten aan tafel zijn verdeeld over de actie, al snappen ze veelal de achterliggende gedachte wel.

Dit opvallende televisiefragment bespreken we natuurlijk in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK. Luister mee:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Beeld: RTL

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.