Terug

Volg Hart van Nederland

John van den Heuvel over gratie Frank Masmeijer: 'Heel aparte beslissing'

John van den Heuvel over gratie Frank Masmeijer: 'Heel aparte beslissing'

112

20 juli 2022, 12:36

Het besluit om Frank Masmeijer (60) gratie te verlenen heeft niet alleen de oud-presentator zelf verrast. De vrijlating zorgt ook voor gefronste wenkbrauwen bij misdaadverslaggever John van den Heuvel, laat hij woensdag blijken op Radio 538.

Masmeijer werd in België veroordeeld tot negen jaar cel wegens smokkel van 467 kilo cocaine in de haven van Antwerpen. Eind vorig jaar werd hij overgeplaatst naar een gevangenis in Nederland. Anderhalf jaar voor het einde van zijn straf is de voormalige quizmaster nu ineens weer een vrij man door de gratieverlening door Willem-Alexander.

"Het komt niet heel vaak voor, dus het is wel echt bijzonder", reageert Van den Heuvel in de 538 Ochtendshow. "Waarom dit is gebeurd is niet duidelijk." De misdaadverslaggever denkt niet dat het besluit genomen is omdat Masmeijer bekend is. "Er zullen wel andere dringende redenen zijn, verwacht ik. Maar het is wel apart."

'België zal niet blij zijn'

"Het is een beslissing waar ze in België niet blij mee zullen zijn", verwacht de crimejournalist. "In België is vastgesteld dat hij betrokken was bij grootschalige invoer van cocaïne. Hij is tot een lange gevangenisstraf veroordeeld", legt hij uit. "De Belgen hebben ermee ingestemd dat hij een deel van zijn straf in Nederland mag uitzitten."

Dat Nederland Masmeijer nu gratie heeft verleend noemt Van den Heuvel "een slecht voorbeeld". Het schept volgens hem bovendien "een verwachting voor criminelen die ook vastzitten voor cocaïnehandel en nu ook met gratieverzoeken komen. Het is een heel aparte beslissing die schreeuwt om nadere uitleg."

'Altijd een te hoge straf gevonden'

Zowel Masmeijer als zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten niet waarom de oud-presenator precies gratie heeft gekregen. Wel is duidelijk dat Masmeijer zelf een verzoek daartoe had ingediend. "Ik heb het, voor wat ik heb gedaan, altijd een veel te hoge straf gevonden", verklaart Masmeijer woensdag tegen De Telegraaf. "En dat vonden meer mensen, onder wie nu zelfs dus de koning kennelijk ook."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Shownieuws

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.