Terug

Volg Hart van Nederland

Hof Amsterdam begint aan proces moord advocaat Wiersum

112

24 jan 2023, 07:32

Het gerechtshof Amsterdam begint dinsdag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol aan het proces in hoger beroep tegen de twee mannen die advocaat Derk Wiersum zouden hebben vermoord. De rechtbank veroordeelde het tweetal in 2021 tot dertig jaar cel, na een eis van het Openbaar Ministerie tot levenslang. Wiersum (44) was een van de advocaten van de kroongetuige in het nog steeds lopende liquidatieproces rond Ridouan Taghi.

Wiersum werd op 18 september 2019 bij zijn woning Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten, toen hij net in de auto was gestapt om naar zijn werk te gaan. De moord sloeg in als een bom. In maart 2018 was de broer van kroongetuige Nabil B. al doodgeschoten, enkele dagen nadat het Openbaar Ministerie het bestaan van de deal met B. had bekendgemaakt. In juli 2021 volgde de derde geweldsdode in de directe omgeving van de kroongetuige: Peter R. de Vries, die optrad als zijn vertrouwenspersoon, werd in het centrum van Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later.

Toenmalig justitieminister Grapperhaus reageerde in 2019 woedend op de moord op Wiersum:

Minister Grapperhaus woedend over liquidatie Wiersum: 'Dit is een aanslag op onze rechtsstaat'
1:09
Minister Grapperhaus woedend over liquidatie Wiersum: 'Dit is een aanslag op onze rechtsstaat'

Taghi

Alom wordt aangenomen dat Taghi achter de moorden zit, om zich op 'verrader' Nabil B. te wreken. Er staat in dat verband echter nog niets vast. Het onderzoek naar een of meer opdrachtgevers loopt nog. In het liquidatieproces Marengo is vorig jaar levenslang geëist tegen Taghi.

De twee vermoedelijke uitvoerders, Moreno B. (34) en Giërmo B. (39), ontkennen dat zij advocaat Wiersum hebben vermoord. Evenals het OM hebben zij hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank. In die procedure wordt een aantal getuigen gehoord. Onder meer het door ooggetuigen opgegeven signalement van de schutter is onderwerp van discussie, omdat dit niet zou overeenkomen met dat van de verdachten.

Het hof heeft tot en met 1 februari vijf zittingsdagen uitgetrokken voor de zaak.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.