Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe kon het vreselijke ongeluk bij Terschelling gebeuren?

Hoe kon het vreselijke ongeluk bij Terschelling gebeuren?

112

22 okt 2022, 09:45

Een ongeluk met twee schepen heeft vrijdagochtend van twee mensen het leven geëist. Twee anderen, een kind van 12 en een man, worden nog altijd vermist. De zoekactie naar hen is definitief gestaakt. In het gebied is de maximaal toegestane vaarsnelheid 20 kilometer per uur. De grote vraag blijft: hoe heeft dit drama kunnen gebeuren?

Vrijdag omstreeks 07.00 uur kwam er een melding binnen van een aanvaring tussen een snelboot en een watertaxi. Aan boord van de snelboot waren 21 passagiers en 6 bemanningsleden. In de watertaxi zaten acht mensen, van wie er twee om het leven kwamen. Vier personen raakten gewond. Omdat het “onbekend is hoe krachtig de zee is”, wordt niet verder gezocht naar de twee vermisten, aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân. "Het is lastig om een locatie te bepalen. De lichamen kunnen overal aanspoelen. Dat kan zaterdag gebeuren, maar ook pas over enkele dagen."

Te snel

De snelboot vertrok vanuit Harlingen naar West-Terschelling. Vlak voor het eiland ging het gruwelijk mis. Volgens Rijkswaterstaat is de maximum toegestane snelheid in watergebied Schuitengat 20 kilometer per uur. "Uit de gegevens van de website Marine Traffic blijkt dat beide schepen te snel hebben gevaren", legt René Quist, hoofdredacteur Schuttevaer uit. "Alle schepen zijn voorzien van een AIS-zender. Dit systeem houdt de data van en over een schip bij. Marine Traffic geeft deze data op haar website overzichtelijk weer. Uit de gegevens blijkt dat het ene schip 29 knopen heeft gevaren. Omgerekend is dat 53 kilometer per uur. De snelboot voer iets minder snel, maar nog steeds 18,5 knopen. Dat is zo’n 35 kilometer per uur. Kijkende naar de toegestane maximale snelheid, zullen beide schepen met een enorme knal tegen elkaar zijn aan gevaren."

Terughoudend

De Onderzoeksraad voor Veiligheid en Justitie doen onderzoek naar het ongeval. Tot die tijd is de burgemeester van Terschelling, Caroline van de Pol, terughoudend. "We wachten de antwoorden van de onderzoeken af. Vooruitlopen doet geen recht aan de situatie."

De twee kapiteins werden vrijdag aangehouden en verhoord, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.