Terug

Volg Hart van Nederland

Burgemeester en bekenden zwaar aangedaan door watertaxidrama: 'Een ramp'

Burgemeester en bekenden zwaar aangedaan door watertaxidrama: 'Een ramp'

112

21 okt 2022, 15:56

Burgemeester Caroline van de Pol van de gemeente Terschelling noemt het bootongeluk waarbij een snelboot en een watertaxi vrijdagochtend bij Terschelling in aanvaring kwamen een "ontzettend verdrietige situatie" en een "vreselijk ongeval". Dat zegt ze in een videoboodschap op de website van de gemeente.

Bij Terschelling botsten vrijdag rond 07.00 uur een snelboot en een watertaxi op elkaar. In de watertaxi zaten acht mensen. Twee mensen kwamen om, en twee mensen, onder wie een 12-jarig kind, worden nog vermist. De kans dat de twee nog in leven zijn, is heel klein, aldus een woordvoerder van de kustwacht. Vier anderen konden worden gered.

"Ik leef als burgemeester van Terschelling enorm mee", laat ze weten. Ook zegt de burgemeester nog niet alle informatie "die we willen geven" door te kunnen geven, omdat nabestaanden nog op de hoogte gesteld moeten worden. Ook moet "alle feitelijke informatie nog geverifieerd en gecheckt worden", zegt ze.

Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft gereageerd op de aanvaring. Ze is diep geraakt door de botsing tussen een snelboot en een watertaxi vrijdagochtend bij Terschelling. Dat meldt de bewindsvrouw op Twitter.

Inwoners Harlingen geschokt

Niet alleen op Terschelling wordt meegeleefd. Ook in het Friese Harlingen, waar de boten op weg naartoe waren, zijn bewoners geschrokken vertellen ze tegen Hart van Nederland. Een bewoonster die de route kent, zegt: "Het is een heel erg sterk stromingsgebied tussen Vlieland en Terschelling als vloed opkomt. Je moet daar ontzettend oppassen." Ook laat ze weten dat ze "heel erg geschrokken is" en dat ze de situatie "heel somber" vindt.

Een andere bewoonster kent de schipper van de taxi en de bemanning van de reddingsboot. "Ik ben wel wat schudderig. Het zijn allemaal ervaren mensen die daarmee omgaan, dus het is voor hun niet nieuw." Ze snapt niet hoe het incident kon gebeuren, hoewel ze wel aanstipt dat het zicht slecht zou kunnen zijn door het donker. "Ik sta hier niet prettig. Het is een ramp voor degenen die het overkomt."

Drie van de mensen die in de watertaxi zaten zijn medewerkers van Friso Bouwgroep uit Sneek, zegt directeur Henk Dedden. Een van de medewerkers had zijn zoontje bij zich, aldus Dedden. Er zaten volgens hem ook drie medewerkers van een onderaannemer van het bedrijf in de watertaxi. Het gaat in totaal om zes mannen. Dedden heeft nog "geen officiële informatie gekregen over de status" van de werknemers van zijn bedrijf of die van de onderaannemer.

Zoektocht vermisten

De zoekactie naar de twee vermisten gaat "op kleinere schaal verder" en wordt uitgevoerd door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), meldt de gemeente Terschelling. Eerder op vrijdag werd gemeld dat de zoekactie was gestaakt.

Marko Kinderman, woordvoerder bij Veiligheidsregio Fryslân, legt aan Hart van Nederland uit waarom het moeilijk is om de vermisten te vinden: "De watertaxi is door het tij en de berging boven water komen drijven. Toen bleek uiteindelijk dat er nog twee vermisten waren. Die kunnen in die tijd meegenomen zijn in de stroming of op een zandbank aangespoeld zijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.