Terug

Volg Hart van Nederland

Evenveel vuurwerkslachtoffers met ernstig letsel als voor corona, meer schade dan vorig jaar

Evenveel vuurwerkslachtoffers met ernstig letsel als voor corona, meer schade dan vorig jaar

112

4 jan 2023, 17:06

Tijdens deze jaarwisseling hebben weer evenveel vuurwerkslachtoffers ernstig letsel opgelopen als in de jaren voor de coronacrisis. Er werden zeker 32 vingeramputaties uitgevoerd en veel botbreuken en brandwonden behandeld, meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Vooral minderjarigen waren slachtoffer. In iets minder dan de helft van de gevallen ging het om een jongen jonger dan 18 jaar oud.

Eerder werd al bekend dat ook ziekenhuizen een drukke jaarwisseling hebben gehad. Ruim twintig mensen met oogletsel werden bij het Oogziekenhuis Rotterdam binnengebracht. Het jongste slachtoffer was 7 jaar. Oogarts Tjeerd de Faber sprak zondagochtend al van een "ouderwetse horrornacht".

"We zijn weer terug bij af. Doodzonde dat dit toch weer de prijs moet zijn van nieuwjaar vieren", zei hij in deze video:

Ziekenhuizen hebben handen vol aan vuurwerkslachtoffers: 'We zijn terug bij af'
1:30
Ziekenhuizen hebben handen vol aan vuurwerkslachtoffers: 'We zijn terug bij af'

Het was een onrustige jaarwisseling, ook in de steden waar een vuurwerkverbod gold. Burgemeesters en hulpverleners pleitten daarom voor een landelijk vuurwerkverbod.

Wel of geen vuurwerkverbod?

Nederlanders zijn verdeeld over dat idee. Uit het Hart van Nederland-panel onder ruim 4.600 leden blijkt dat 48 procent voor een algeheel vuurwerkverbod is. De meeste mensen willen dit vanwege de hoge druk op de hulpverlening. Daarnaast zijn veel mensen van mening dat het beter is voor de dieren.

Maar daartegenover staat dat hetzelfde aantal Nederlanders, ook 48 procent, tegen een landelijk vuurwerkverbod is. De tegenstanders vinden bijvoorbeeld dat het een traditie is die niet verloren moet gaan. Ook zeggen sommigen dat er toch niet op gehandhaafd kan worden.

Dit zeiden mensen op straat over een verbod:

Burgemeesters en hulpverleners willen vuurwerkverbod
2:51
Burgemeesters en hulpverleners willen vuurwerkverbod

Miljoenen aan schade

Particulieren hebben ongeveer 10 miljoen euro aan schade door het vuurwerk, meldt branchevereniging Verbond van Verzekeraars. Dit bedrag is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars op oudejaarsavond en nieuwsjaarsdag binnenkregen. Er is meer schade dan vorig jaar: toen ging het om 9 miljoen euro. Het gaat om bijvoorbeeld schade aan huizen of brand als gevolg van vuurwerk.

Het daadwerkelijke schadebedrag ligt nog hoger, zegt de vereniging. Want ook medische kosten tellen mee, en zakelijke verzekeringen. Een brand in een voormalige kerk in Veghel, die ook voor veel schade heeft gezorgd, is bijvoorbeeld niet meegeteld in dit schadebedrag.

Zo zag die brand eruit:

Grote brand in monumentale kerk Veghel onder controle
0:31
Grote brand in monumentale kerk Veghel onder controle

Het schadebedrag is volgens de directeur van het Verbond waarschijnlijk hoger door de harde wind tijdens de jaarwisseling. Daardoor was het vuurwerk onvoorspelbaar. Ook is er volgens hem enorm veel illegaal vuurwerk geïmporteerd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.