Terug

Volg Hart van Nederland

Burgemeesters en hulpverleners willen vuurwerkverbod, maar Nederland is verdeeld

112

1 jan 2023, 21:36

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam dringt na een onrustige oudejaarsnacht aan op een landelijk vuurwerkverbod, net als de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Hulpverleners zien daarnaast ook het liefst dat rondom de jaarwisseling niet meer geknald wordt. Maar hoe denken Nederlanders over een algeheel vuurwerkverbod?

Door het hele land was in de nacht van zaterdag op zondag siervuurwerk te zien en knalvuurwerk te horen. Ook in de plaatsen waar een verbod op het afsteken van vuurwerk geldt, zoals Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam, werd massaal vuurwerk afgestoken. Met veel gewonden in de ziekenhuizen als gevolg. Daarnaast werden agenten op een aantal plekken bekogeld met zwaar vuurwerk.

Nederland verdeeld

Burgemeesters en hulpverleners pleiten daarom voor een landelijk vuurwerkverbod. Uit het Hart van Nederland-panel onder ruim 4.600 leden blijkt dat Nederlanders verdeeld zijn over dat idee. 48 procent zegt dat in heel Nederland een algeheel vuurwerkverbod zou moeten gelden. De meeste mensen willen dit vanwege de hoge druk op de hulpverlening. Daarnaast zijn veel mensen van mening dat het beter is voor de dieren.

Hetzelfde aantal Nederlanders, ook 48 procent, vindt een algeheel vuurwerkverbod geen goed idee. Ze vinden vooral dat het een traditie is die niet verloren moet gaan. Ook zeggen sommigen dat er toch niet op gehandhaafd kan worden.

Slachtoffers

Het was volgens David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp-Artsen, een oud en nieuw als vanouds met veel slachtoffers door onder andere vuurwerk. In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn ruim twintig mensen met oogletsel door vuurwerk binnengebracht.

De politie is het nieuwe jaar daarnaast ook druk begonnen. Bij geweldincidenten raakten meerdere politieagenten gewond. Zo werden sommigen bekogeld met zwaar vuurwerk, met verwondingen en gehoorschade als gevolg.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.